26 Μαρτίου 2015 Παρουσία στην εκδήλωση μνήμης για την 189η επέτειο της εξόδου Μεσολογγίου από τον Σύλλογο Μεσολογγιτών Αττικής «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ»

Αριστερά με τον κ. Κωνσταντίνο Ραγκούση, καθηγητή Φιλολογίας και δεξιά τον κ. Κων/τίνο Γυφτογιάννη 

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015
Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ
Παρουσία της κα Αρβανίτη – Πρεβεζάνου Ευγενίας, πρ. βουλευτού Αττικής και πολιτευτού Αιτωλοακαρνανίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στην εκδήλωση μνήμης της 189ης επετείου της εξόδου Μεσολογγίου από τον Σύλλογο Μεσολογγιτών Αττικής «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ»


Την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015 και ώρα 19.00 στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου και στα πλαίσια του Προγράμματος εκδηλώσεων μνήμης για την 189η επέτειο της εξόδου της ηρωικής φρουράς των «ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΩΝ» ο Σύλλογος Μεσολογγιτών Αττικής «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ», διοργάνωσε επετειακή εκδήλωση.
Στην εκδήλωση ο κ. Κωνσταντίνος Ραγκούσης, καθηγητής Φιλολογίας, ανέπτυξε στην ομιλία του την «ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 – 1828». Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί, που βασίζονταν σε αυθεντικά Παραδοσιακά τραγούδια «από το Έπος του Μεσολογγίου», από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Ομίλου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η εκδήλωση τελείωσε με τον ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ. Στην είσοδο  του Αμφιθεάτρου λειτούργησε έκθεση ξυλόγλυπτων πορτραίτων Ηρώων του 1821, των Π. και Ν. Κωνσταντινέα και εκθεμάτων του Πολεμικού Μουσείου.
Σε όλη την διάρκεια της εκδήλωσης, αεικίνητος ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ», κ. Γεώργιος Αντύπας, Αντιστράτηγος ε.α., ενώ παρευρέθησαν στην εκδήλωση ο κ. Γρίβας, πρ. Πρωθυπουργός, ο κ Αλεξ. Μητρόπουλος, Α΄ Αντιπρ. Βουλής, ο κ. Ν. Καραπάνος Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου,  ο   κ. Φαραντάτος, εκπρ. ΥΕΘΑ ΓΕΣ Υ/Α κ.ά.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης η κα Αρβανίτη – Πρεβεζάνου Ευγενία, συζήτησε με παρευρισκόμενους φίλους και γνωστούς όπου ανανέωσαν εκ νέου συνάντηση, την Δευτέρα 30 Μαρτίου και ώρα 11.30 π.μ., στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου θα ψαλλεί επιμνημόσυνη δέηση για τα 119 χρόνια από τον θάνατό του μεγάλου Μεσολογγίτη πολιτικού ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ. Δοθείσης ευκαιρίας  ανέφερε:

- «Σφίχτηκε η καρδιά μου, όταν στην διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος κος Αντύπας με ενημέρωσε για την  απώλεια μιας σπουδαίας  λογοτέχνιδας, της Μεσολογγίτισσας  Ακακίας Κορδόση, για το έργο της, αν και δεν την είχα την τιμή να την  γνωρίσω από κοντά, όπου πάω ακολουθώ την παρότρυνσή της να μιλάω Μεσολογγίτικα. Tα συλλυπητήρια στην οικογένειά της
Ταυτόχρονα όμως νοιώθω και εξαιρετικά τιμητική την πρόταση που μου έγινε να συμμετέχω,  φορώντας παραδοσιακή  στολή, στην εξόδεια παρέλαση με τα μέλη του συλλόγου Μεσολογγιτών «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ».
Θα είμαι παρούσα. Για το Μεσολόγγι….»

Α.Π.Ε/27-3-2015
Με τον Ν. Καραπάνο, Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου


Με τον Γεώργιο Αντύπα, Αντιστράτηγος ε.α., πρόεδρος του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ» 
τον κ. Κωνσταντίνο Γυφτογιάννη και την Ευάννα Γυφτογιάννη βασικοί συντελεστές της διοργάνωσης

Απόσπασμα από παραδοσιακό χορό, βασισμένο σε αυθεντικά παραδοσιακά τραγούδια «Από το Έπος του Μεσολογγίου», από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Ομίλου του Πανεπιστημίου Αθηνών









  Ξυλόγλυπτα πορτραίτα Ηρώων του 1821, των Π. και Ν. Κωνσταντινέα







Comments