Δημόσια Διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας προς την οδηγία 2009/52/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 18.6.2009 σχετικά με την «επιβολή ελαχίστων προτύπων όσον αφορά τις κυρώσεις και τα μέτρα κατά των εργοδοτών που απασχολούν παράνομα διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών» προκειμένου να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση και λοιπές διατάξεις»


Η Οδηγία, η οποία εντάσσεται στην προσπάθεια της Ε.Ε. να αναπτύξει μία ολοκληρωμένη πολιτική για τη μετανάστευση, υπογραμμίζει ότι ένας από τους παράγοντες που ενθαρρύνουν την παράνομη μετανάστευση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η δυνατότητα εύρεσης παράνομης εργασίας. Σκοπός της Οδηγίας είναι να μειωθεί αυτός ο παράγοντας έλξης, αντιμετωπίζοντας την απασχόληση των πολιτών τρίτων χωρών που βρίσκονται παράνομα στην Ε.Ε. και να διασφαλίσει ότι όλα τα κράτη μέλη έχουν θεσπίσει αντίστοιχες κυρώσεις για τους εργοδότες που απασχολούν πολίτες τρίτων χωρών που βρίσκονται παράνομα στο έδαφος τους και τις εφαρμόζουν αποτελεσματικά.

Κεντρική διάταξη του νόμου είναι η γενική απαγόρευση της απασχόλησης πολιτών τρίτων χωρών που βρίσκονται παράνομα στο έδαφος της χώρας. Οι παραβιάσεις αυτής της απαγόρευσης τιμωρούνται με χρηματικές διοικητικές κυρώσεις καθώς και με άλλου είδους διοικητικές κυρώσεις όπως π.χ με αποκλεισμό από δημόσιες συμβάσεις και παροχές. Σε σοβαρές περιπτώσεις προβλέπονται και ποινικές ευθύνες. Για να εξασφαλισθεί η αποτελεσματική εφαρμογή αυτής της απαγόρευσης, οι εργοδότες υποχρεούνται να ελέγχουν την κατοχή έγκυρης άδειας διαμονής ή άλλου έγκυρου τίτλου διαμονής πριν απασχολήσουν έναν πολίτη τρίτης χώρας ενώ παράλληλα η διαδικασία για την υποβολή καταγγελιών διευκολύνεται και προβλέπονται συνεχείς τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα.

Διαβάστε τη διαβούλευση και συμμετέχετε εδώ  http://www.opengov.gr/minlab/?p=2275 μέχρι την 4η Νοεμβρίου 2011.

Comments