Ένσταση στο Εκλογοδικείο για τις εκλογές του Ιουνίου.


Για την περιφέρεια Αττικής, η Αρβανίτη – Πρεβεζάνου Ευγενία, πρ. Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, επανέρχεται στα έδρανα της Βουλής. Μπαίνουν ακόμα μέσα Κατάτση Μαρία από «Χρυσή Αυγή» και  Σκουρολιάκος  Παναγιώτης από «ΣΥΡΙΖΑ»

 Ένσταση κατατέθη στο Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο, το Εκλογοδικείο, η οποία θα συζητηθεί στις 10 Οκτωβρίου 2012, κατά της υπ’ αριθ. 832/26.6.2012 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία ανακηρύχθηκαν οι βουλευτές της εκλογικής περιφέρειας Αττικής μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012.

 Η Εφορευτική Επιτροπή όφειλε να κατανείμει τις 288 έδρες σύμφωνα με τα τελευταία απογραφικά στοιχεία του 2011 και ο αριθμός των βουλευτικών εδρών της εκλογικής περιφέρειας Αττικής θα ανερχόταν στις δεκαπέντε (15). Συνεπώς, η περιφέρεια Αττικής θα έχει  τρεις (3) επιπλέον βουλευτές, με τις επιπρόσθετες έδρες να αποδίδονται στους πολιτευτές Σκουρολιάκο  Παναγιώτη από τον «ΣΥΡΙΖΑ»,  Κατάτση Μαρία από την «Χρυσή Αυγή»  και στην Αρβανίτη-Πρεβεζάνου Ευγενία, πρ. βουλευτή με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες».
Το θετικό αποτέλεσμα της ένστασης στηρίζεται ότι σε παρόμοιο περιστατικό το οποίο είχε συμβεί στις εκλογές του 1993. Τότε οι αρμόδιοι υπουργοί είχαν αμελήσει να προβούν στην έγκαιρη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της απογραφής του 1991, με αποτέλεσμα η κατανομή των εδρών να πραγματοποιηθεί με βάση την απογραφή του 1981. Ο τότε Υπουργός Εσωτερικών αν και όφειλε να προτείνει την κατανομή των βουλευτικών εδρών με τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής απορρίφθηκαν οι σχετικές ενστάσεις διότι το Δικαστήριο έκρινε ότι, ενόψει της διάκρισης των εξουσιών, δεν διαθέτει εξουσία υποκατάστασης της τιθέμενης κανονιστικής ρύθμισης με μια άλλη. Έτσι με την αναθεώρηση του 2001, καιι με σκοπό να αποφευχθεί η καταστρατήγηση της ρήτρας περί «τελευταίας απογραφής» επιλύθηκε οριστικά το ζήτημα καθιστώντας σαφές ότι μετά την πάροδο ενός έτους από τη διεξαγωγή της απογραφής, τα στοιχεία της τελευταίας θεωρούνται κατά πλάσμα δικαίου δημοσιευμένα, ακόμη και αν η αρμόδια υπηρεσία δεν έχει προχωρήσει πραγματικά στη δημοσιοποίηση των στοιχείων, ούτε έχει εκδοθεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα. Με την θέσπιση ετήσιας προθεσμίας έγινε υποχρεωτική η κατανομή των εδρών βάσει των στοιχείων της τελευταίας απογραφής εφόσον παρέλθει ένας χρόνος. Αυτό ισχύει ακόμη και στην περίπτωση όπου η διαδικασία της απογραφής δεν έχει ολοκληρωθεί τυπικά με την έκδοση των σχετικών διοικητικών πράξεων, οπότε και οι έδρες πρέπει να κατανεμηθούν σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που υπάρχουν.
Εφόσον η τελευταία απογραφή διεξήχθη το δεκαπενθήμερο από 10 έως 24 Μαΐου 2011, είναι σαφές ότι οι εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 πραγματοποιήθηκαν μετά την παρέλευση έτους. Συνεπώς, η κατανομή των εδρών, παρότι, δεν έχει δημοσιευθεί το σχετικό διάταγμα με τα στοιχεία του νόμιμου πληθυσμού της Χώρας, πρέπει να γίνουν ακόμα και αν είναι  προσωρινά τα αποτελέσματα του πληθυσμού της Ελλάδας που έχουν δημοσιοποιηθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).
Η ένσταση προβλέπεται εκτός από την ανακατανομή στις τρεις (3) επιπλέον έδρες της περιφέρειας Αττικής, να προκαλέσει επιπροσθέτως, αλλαγές έως και 20 βουλευτικών εδρών στις τριεδρικές και άλλες μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, προσθέτοντας πέντε (5) έδρες στη Β' Αθηνών, (1) στην Α' Θεσσαλονίκης, (2) στη Β' Θεσσαλονίκης, μία (1) στη Θεσπρωτία και (1) στο Ηράκλειο. Αντίθετα, θα αφαιρεθούν τέσσερεις (4) έδρες από την Α' Αθηνών και από μία (1) στην Α' Πειραιώς, στις Σέρρες, Άρτα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Βοιωτία και Χίο.

Χ.Κ./27-7-2012

Comments