Διήμερη επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης της Ευγενίας Αρβανίτη - Πρεβεζάνου, και του Θεόδωρου Χειμάρα, τ. βουλευτών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ
Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2013

Την Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013, κατά την διάρκεια της επίσκεψης της κας Ευγενίας Αρβανίτη – Πρεβεζάνου πρ. Βουλευτής Αττικής και του κ. Θεόδωρου Χειμάρα,  πρ. Βουλευτής Φθιώτιδος, αναπληρωτές τομερχες της κοινοβουλευτικής ομάδας Ανάπτυξης, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στην Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα στο Φανάρι, την έδρα της Ορθοδοξίας, στο Οικουμενικό Πατριαρχείοέγιναν δεκτοί σε ακρόαση, από τον Παναγιότατο, κ.κ. Βαρθολομαίο.
Οι πρώην Βουλευτές, Ευγενία Αρβανίτη – Πρεβεζάνου και Θεόδωρος Χειμάρας,   επέδωσαν στον πρώτο την τάξη στον Πατριαρχικό θρόνο της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, αναμνηστικές πλακέτες, με την ευχή:
- «να έχει δύναμη στην Διαφώτιση και καθοδήγηση
των Απανταχού Ορθοδόξων,
στον Δρόμο της Αγάπης και της Λύτρωσης
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ.κ. Βαρθολομαίος, προσέφερε στην κα Αρβανίτη-Πρεβεζάνου Ευγενία συλλεκτικό μετάλλιο, αντίγραφο του μεταλλείου το οποίο είχε απονείμει ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, για το έργο του στην Ορθόδοξη Εκκλησία και τον θρησκευτικό διάλογο, ενώ στον κ. Θεόδωρο Χειμάρα ζεύγος μανικετόκουμπων. Επίσης, έλαβαν πρόσκληση  για εκ νέου επίσκεψη, την επομένη ημέρα.
Μετά το πέρας της συνάντησης, στην αίθουσα τιμών συναντήθηκαν με τα μέλη της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας του ΟΑΣΕ, μεταξύ των οποίων παρευρίσκετο και  ο Βουλευτής Επικρατείας, Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝ.ΕΛ, Τέρενς Κουίκ. Έγινε αναφορά στην πρόσφατη ομιλία του Παναγιότατου, στα πλαίσια του «Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη» (ΟΑΣΕ), με θέμα «Θρησκεία – Ξενοφοβία – Ρατσισμός», στην διάρκεια της οποίας οι Τούρκοι διοργανωτές, τον παρουσίασαν με το κοσμικό του όνομα, Δημήτρης Αρχοντώνης. 
 
Το συλλεκτικό αντίγραφο του μεταλλείου το οποίο είχε απονείμει 
ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, στον κ.κ. Βαρθολομαίο

Την επομένη ημέρα, Τρίτη 2 Ιουλίου 2013, η κα Ευγενία Αρβανίτη - Πρεβεζάνου, ξεναγήθηκε στους επισκέψιμους χώρους του Πατριαρχείου, ενώ συζήτησε με τον κ. Νικόλαο Μαγγίνα,  δημοσιογράφο και φωτογράφο, για την οργανωμένη κατασκήνωση, στο καταπράσινο νησί των Πριγκιποννήσων, την Πρώτη και την προσφορά της στους Ελληνόπαιδες της Κωνσταντινούπολης, καθώς μια εξαιρετική στην προσωπικότητα και γνώσεις συνεργάτης της, προσφέρει κάθε χρόνο εθελοντικό έργο. Έμαθε επίσης στο Φανάρι, ότι σύμφωνα με το πρωτόκολλο διατηρείται στην γραπτή επικοινωνία του Πατριαρχείου η απλή καθαρεύουσα και προσφωνούνται  ένας κύριος «ντιμότατος» και μια κυρία «Εγενεστάτη».
Μετά το γεύμα, στην αίθουσα τιμών του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχολιάστηκαν από τους παρευρισκόμενους κληρικούς, πολίτες και πολιτικούς, με τον Παναγιότατο, η θετική αντιμετώπιση που υπάρχει την τελευταία τριετία, από το Τουρκικό κράτος, στα ζητήματα της Εκκλησιαστικής περιουσίας και της περιουσίας των Ελλήνων, καθώς σε πρόσφατο διάταγμα του Τούρκου Πρωθυπουργού αναφέρεται ότι,  τα ακίνητα και τα θρησκευτικά κτίρια του, τα οποία κατασχέθηκαν στο παρελθόν θα πρέπει να επιστραφούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Επιβεβαιώθηκε ταυτόχρονα ότι θα τηρηθούν οι υποσχέσεις του παρελθόντος, για να επιτραπεί η επαναλειτουργία Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Έγινε αναφορά για την απόφαση της Ευρώπης για μη αποδοχή εισόδου της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για τις πολυπληθείς διαδηλώσεις, του τουρκικού λαού στην πλατεία Ταξίμ για τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζεται.
Η κα Αρβανίτη - Πρεβεζάνου Ευγενία, καθόλη την διάρκεια της ξενάγησης της στο Φανάρι, συνοδευόταν από τον μοναχό Παϊσιο. Σύμφωνα με το τυπικό του Πατριαρχείου, όσον ο Παναγιότατος παρέθετε γεύμα στους άρρενες προσκεκλημένους, ο οποίος και γευμάτισε μαζί της στην τραπεζαρία  όπου είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει εντυπώσεις και πληροφορίες και με άλλους μοναχούς, φοιτητές θεολογίας που φιλοξενούντα στο Πατριαρχείο.
Τέλος, η κα Αρβανίτη-Πρεβεζάνου Ευγενία και ο  κ. Θεόδωρος Χειμάρας είχαν την τιμή να αποδεχθούν πρόσκληση από τον Σεβασμιότατο ρχιεπίσκοπον Σιναίου, Φαράν καί Ραϊθώ κ. Δαμιανόν, ώστε να παραβρεθούν, στα εγκαίνια του πρώτου στην Ελλάδα δίτρουλλου ιερού ναού αφιερωμένου στον αγίου προφήτη Μωϋσή, ο οποίος βρίσκεται στο Ευρωσιναϊτικό Κέντρο και κατασκευάζεται από το Ίδρυμα Όρους Σινά (Ι.Ο.Σ) στην Τραγάνα Φθιώτιδος. –


Α.Π.Ε./1,2-7-2013

 Μαζί με τον τον κ. Νικόλαο Μαγγίνα,  δημοσιογράφο και φωτογράφο του Πατριαρχείου
 Μαζί με τον κ. Θεόδωρο Χειμάρα,  πρ. Βουλευτή Φθιώτιδος



Αναφορά στην ιστοσελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου:

Comments