Το κλασσικό λεξιλόγιο του οργίου των Εξοπλισμών


Μίζα ή Μύζα: Η μη νόμιμη αμοιβή κάποιου, κυρίως αξιωματούχου ή υπαλλήλου για διευκόλυνση προμήθειας. Υπάρχει μια διάσταση απόψεων στους φιλολογικούς κύκλους στο ερώτημα της ορθογραφίας της λέξης. Άλλοι υποστηρίζουν ότι γράφεται με γιώτα (μίζα) και άλλοι με ύψιλον (μύζα). Η πρώτη εκδοχή προέρχεται ασφαλώς από τη ρίζα της γαλλικής λέξης la mise (η μίζα, ο εκκινητής των αυτοκινήτων), υπονοώντας ασφαλώς, μεταφορικά, το μέσον εκκίνησης μιας υπόθεσης. Το ξεσκάλωμα, το σπρώξιμο. Η δεύτερη εκδοχή αναφέρεται στο ρήμα μυζώ, που σημαίνει ρουφώ, βυζαίνω. 

Μιζαδόρος: Ο λαμβάνων την μίζα. Ο μεσάζων. Το πρόσωπο που παρεμβαίνει στην πώληση ή στο έργο, και τσεπώνει προμήθεια. Ο μιζαδόρος μπορεί να ίσταται ψηλά, μα πάρα πολύ ψηλά, στο χώρο του ή να είναι ένα γρανάζι του μηχανισμού. Συνηθέστατα μιζαδόροι, πάνω στο ίδιο αντικείμενο ενδιαφέροντος, συναντώνται σε όλα τα επίπεδα. Τελευταία, και ιδιαίτερα στο χώρο των Ε.Δ. το ρόλο του μιζαδόρου, όπως λέγεται, τον παίζουν αυτοί οι ίδιοι οι μεγαλοπαράγοντες, ερχόμενοι σε απευθείας συνεννοήσεις με τους προμηθευτές – κατασκευαστές, παραμερίζοντας ακόμη και τους νόμιμους αντιπροσώπους. 

Λάδωμα: Παράνομη και ύποπτη προσφορά χρημάτων σε αρμόδιο ώστε να μεσολαβήσει και να συναινέσει για προμήθεια. Εξαγορά, δωροδοκία. 

Λαδιάρης: Αυτός που έχει τη φήμη του λαδωνόμενου. 

Γρηγορόσημο: Ειδικό τέλος μίζας για επιτάχυνση διαδικασιών, για λίπανση των γραναζιών. Καταβάλλεται, συνήθως, στα μέσα και κατώτερα κλιμάκια. 

Δόλωμα ή Δέλεαρ: Το προσφερόμενο για μίζα. Δεν είναι πάντοτε το απευθείας ρευστό. Είναι ένα σπίτι, αριθμός οικοπέδων, κότερο ή κοτεράκι, χρηματοδότηση εκλογικής καμπάνιας. 

Μιζοδότης: Ο λαδώνων, ο παρέχων τη μίζα. Από Πρόεδρο εταιρείας μέχρι εκπρόσωπο γλυκομίλητο, καλοντυμένο, ευγενέστατο, τυπικό. 

Δόγμα μίζας: 
Κατευθείαν από ΗΠΑ: Each person has his price (κάθε άνθρωπος έχει την τιμή του). Επιμείνατε και θα βρεθεί το ποθητό σημείο κάμψεως. 

Ιεραρχία μιζολήπτη: Από την ύψιστη κορυφή της εξουσίας, από Πρωθυπουργό μέχρι τον κλητήρα Υπουργείου ή Υπηρεσίας. Τελευταία είχαν προστεθεί και Νομικοί Σύμβουλοι που δεν ενέκριναν με τίποτα σύμβαση, αν δεν ελάμβαναν το «αντίδωρό» τους. 

Μορφές μιζολήπτη ή λαδιάρη

α) Ο χοντρός: Είναι ο κορυφαίος. Σηκώνει λίγα παζάρια. Έχει καθορίσει ήδη την ταρίφα του, τα ποσοστά του. 
β) Ο σαβούρας: Ο μιζαδόρος που ζητάει για τα πάντα, ακόμη και για την είσοδο στο γραφείο του. Ικανοποιείται με μικροποσά. Αρκεί να παίρνει. Ένας τέτοιος έχει θητεύσει σε γραφείο πολλά – βαρύ Υφυπουργού. 
γ) Ο τραβάτε με κι ας κλαίω: Το κάνει συστηματικά, αλλά κάθε τόσο παριστάνει τον ανίδεο του πράγματος και προσποιείται ότι...υποκύπτει για το καλό της πατρίδας.
δ) Ο ποδόγυρος: Ζητάει πάντα, και το ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι, κυρίως στα ταξίδια εξωτερικού, γυναίκες πέραν του ρευστού. 
ε) Ο γυναικοπίπης: Κουβαλάει πάντοτε τη γυναίκα του μαζί για να εισπράττει κοσμήματα και γουναρικά. Ο πλέον επικίνδυνος, γιατί συνήθως οι γυναίκες μιλάνε. 

Άλλοι χρήσιμοι όροι


α) Τροφοδότης λογαριασμός: Ο λογαριασμός «πηγή» που ποτίζει τους διψασμένους για μίζες λογαριασμούς των μιζαδόρων.
β) Τροφοδοτούμενος λογαριασμός: Ο λογαριασμός του εισπράττοντος μεσάζοντα. Συνήθως, για να έχουμε προφυλαγμένα τα νώτα μας, βρίσκεται σε ξένη Τράπεζα ή παρουσιάζεται ως εταιρεία – φάντασμα OFF – SHORE. 
γ) Pot de vin-bribe: Είναι οι λέξεις που περιγράφουν την μίζα γαλλιστί και αγγλιστί. Για να μπορούν να συνεννοούνται τροφοδότες και τροφοδοτούμενοι. Υπάρχει και άλλη, ήπια και ευγενική λέξη, που την χρησιμοποιούν οι αγγλογάλλοι, commission. 

Νεώτεροι ορισμοί

Ομάδα προσευχή -Προσευχητάριο: Η ομάδα ειδικών εκμαυλιστών που συγκροτείται για να «στρώσει το χαλί» στόχευσης προμήθειας Γερμανικής επινόηση. Τέτοια είχε οργανωθεί για την προμήθεια των θρυλικών υποβρυχίων στην οποία συμμετείχαν, εμφανώς, και κρατικοί παράγοντες. Γινόταν προετοιμασία «απονήρευτων» ώστε να δεχθούν το προσφερόμενο υλικό. Επιστράτευαν και «παπαγαλάκια» του Τύπου.  

Ευαίσθητη πληρωμή: Μια άλλη εκλεπτυσμένη ονομασία της μίζας. Έτσι είχε χαρακτηρισθεί το «λάδωμα» στα έγγραφα που απεκάλυψαν οι Εισαγγελείς της Βρέμης που αφορούσαν τα οπλικά συστήματα και τα ηλεκτρονικά των Υ.Β 209 και 214. 

Ωφέλιμη πληρωμή: Ακόμη μια ονομασία της μίζας, πιο εξευγενισμένη, που αποκαλύφθηκε, πάλη στην σκοτεινή υπόθεση των Υ/Β 209 και 214. Ωφέλιμη για αμφότερους, λαδώνοντα και λαδωνόμενο. 

από τον Κων. Φράγκο-Υπτγο ε.α. – Αναλυτή θεμάτων Άμυνας

ΠΗΓΗ:http://www.onalert.gr/stories/to-lexiko-tis-mizas-poia-einai-i-omada-proseyxis/28669

Comments