Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (e-coverment)

Ηλεκτρονική / ψηφιακή Δημοκρατία (e-democracy)

Η Ηλεκτρονική Δημοκρατία δεν εκφράζει απλά το ηλεκτρονικό μέσο διεκπεραίωσης της δημοκρατικής διαδικασίας. Η δραστηριοποίηση των πολιτών μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας ενισχύει την ενεργό συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, παραπέμποντας ακόμα μια φορά, στις αρχές της ισονομίας και ισοπολιτείας της Αθηναϊκής δημοκρατίας.

Η χρήση των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας προκειμένου αυτά να χρησιμοποιηθούν στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος για να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Η χρήση των νέων τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας (ITCs) για την υποστήριξη δημοκρατικών διαδικασιών στη λήψη αποφάσεων συμπεριλαμβάνει στην εκλογική διαδικασία, την

• ηλεκτρονική διακυβέρνηση (e-goverment)

• ηλεκτρονική ψηφοφορία (e-voting) και την

• ηλεκτρονική συμμετοχή των πολιτών.

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση (e-goverment)

Είναι η ηλεκτρονική δικτύωση των δημόσιων-κυβερνητικών υπηρεσιών αλλά και προσώπων έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να παίρνουν πληροφορίες, να πραγματοποιούν ενέργειες και συναλλαγές, καθώς και να επικοινωνούν με δημόσιες υπηρεσίες και πρόσωπα εύκολα και γρήγορα μέσω των υπολογιστών.

•H εκτέλεση ενεργειών, αλλά και η επικοινωνία με δημόσιες υπηρεσίες και πρόσωπα καθώς και η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας των πολιτών για ποικίλα ζητήματα, είτε πρόκειται για μικρής σημασίας είτε για μεγαλύτερης, και φυσικά στις διάφορες εκλογές (δημοτικές, εθνικές).

Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση έχει πολλές και ενδιαφέρουσες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές πλευρές και παραμέτρους

Ηλεκτρονική ψηφοφορία (e-Voting)

Είναι το εργαλείο για την ευκολότερη άσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών που τους επιτρέπει να ψηφίζουν με ποιο βολικούς τρόπους μέσω κινητών συσκευών, του διαδικτύου ή της ψηφιακής τηλεόρασης. άλλα όχι το μοναδικό μέσο για την ενίσχυση της δημοκρατίας.

Η ασφάλεια και η μυστικότητα της ψηφοφορίας αποτελούν ζητήματα για τα οποία οι συμμετοχή της τεχνολογίας ξεκινά από τη δημιουργία πρωτοκόλλων ψηφοφορίας, αλγορίθμων κρυπτογράφησης αλλά και δημιουργία δημοσίων βασικών υποδομών προκειμένου να είναι εγγυημένη η ιδιωτικότητα των πολιτών.

Ηλεκτρονική συμμετοχή

Η Ηλεκτρονική ψηφοφορία και ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις, πραγματοποιούνται από την κυβέρνηση. Η ηλεκτρονική επικοινωνία των πολιτών με κρατικούς φορείς είναι στοιχείο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και έχει σκοπό να διευκολύνει τις συναλλαγές του πολίτη με το δημόσιο.

Είναι η ανατροφοδότηση της πληροφόρησης που απαιτεί το κράτος από τον πολίτη και αναπτύσσεται σαν αμφίδρομη σχέση κράτους – πολιτών.

Comments