Λαύριο. Επικίνδυνο και ακατάλληλο το κτίριο του Κέντρου Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο στο Λαύριο

Σκηνές ανάλογες με εκείνες που εκτυλίχθηκαν στο Μέγαρο Υπατία τον περασμένο Ιανουάριο «στοιχειώνουν» και πάλι την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Μόνο που πλέον το επίκεντρο έχει μετακινηθεί μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας: στην καρδιά της Ανατολικής Αττικής, στο λιμάνι του Λαυρίου.
Η ακεραιότητα και η ζωή των προσφύγων που διαμένουν στο κτίριο Α του Κέντρου Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο στο Λαύριο κρέμονται από μια… 
σιδερένια κλωστή -μια από αυτές που έχουν οξειδωθεί και διαβρωθεί στις κολώνες και τα δοκάρια του κτιρίου σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ωστόσο, οι ένοικοι αρνούνται να το εγκαταλείψουν και να μεταστεγαστούν στο νέο οικισμό που τους παραχωρείται, καθώς θεωρούν ότι δεν πληρούνται βασικές προδιαγραφές σε αυτόν αλλά και ότι πρόκειται για προσπάθεια περιθωριοποίησής τους.
Τα ίχνη της εγκατάλειψης και της φθοράς είναι εμφανή σε όλο το Κέντρο -μετρά άλλωστε περισσότερο από μισό αιώνα ζωής. Το ένα όμως εκ των τριών κτιρίων -όπου φιλοξενούνται συνολικά 330 πρόσφυγες-, το κτίριο Α’, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ακεραιότητα των περίπου 130 Κούρδων ενοίκων του καθώς έχει κριθεί από τους αρμόδιους ως απολύτως ακατάλληλο για διαμονή.
Το… σήριαλ της μετακίνησης των προσφύγων στο Λαύριο άρχισε πριν από περίπου ένα χρόνο. Τον Νοέμβριο του 2010 σε συνάντηση που είχε μαζί τους ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος τους ενημέρωσε ότι λόγω της επικινδυνότητας του κτιρίου επιβάλλεται η εκκένωση του και η μεταφορά τους σε άλλο χώρο.
prosfiges lavrio2 anattiki Λαύριο. Επικίνδυνο και ακατάλληλο το κτίριο του Κέντρου Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο στο Λαύριο
Επικίνδυνο και ακατάλληλο, λένε οι εκθέσεις αυτοψίας
«Το κτίριο Α παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα ασφάλειας κυρίως σε περίπτωση σεισμού με υπαρκτό ενδεχόμενο την πρόκληση πλην υλικών ζημιών και ατυχημάτων» αναφέρεται στην έκθεση αυτοψίας που έκαναν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας. «Σε κολώνες και δοκάρια έχει οξειδωθεί και διαβρωθεί ο σιδηροπλισμός, έχουν αποκολληθεί στοιχεία του σκυροδέματος με κίνδυνο πτώσεως για τους διερχόμενους πεζούς, τους διαμένοντες και τα οχήματα» επισημαίνουν οι συντάκτες άλλης αυτοψίας από το Πολεοδομικό Γραφείο Μαρκόπουλου.
Δοθέντων τούτων των στοιχείων η πρόταση του υπουργείου ήταν να κατασκευαστεί λυόμενος προσωρινός οικισμός στην περιοχή Νεράκι του Λαυρίου ώστε να ανεγερθεί εκ θεμελίων το κτίριο Α.
Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η Επιτροπή των Κούρδων συμφώνησε στην κατασκευή του οικισμού θέτοντας ωστόσο συνεχώς όρους κατά τη διάρκεια αποπεράτωσής του. Επικαλείται μάλιστα δύο έγγραφα που της παραδόθηκαν από την Επιτροπή Αιτούντων Άσυλο σύμφωνα με τα οποία οι πρόσφυγες ζητούσαν κλιματιστικά, περίφραξη και εξωτερικό φωτισμό στον οικισμό. Από την πλευρά του δε ο Δήμος Λαυρίου διαβεβαίωσε την Επιτροπή ότι θα φροντίσει για την σύνδεση του οικισμού με το κέντρο της πόλης μέσω των δρομολογίων των αστικών λεωφορείων.
Τα έργα άρχισαν τον περασμένο Μάρτιο. Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας προκύπτει ότι «το ποσό του έργου ανήλθε στις 150.000 ευρώ χωρίς να περιλαμβάνεται η αξία των 20 λυόμενων οικίσκων επιφάνειας 25 τμ έκαστος». Στις αρχές Ιουλίου ο οικισμός παραδόθηκε και ορίστηκε ως ημερομηνία εκκένωσης του παλαιού κτιρίου η 31η Ιουλίου.
Ωστόσο, αυτή δεν έγινε ποτέ, διότι οι πρόσφυγες επανέρχονται με νέο όρο: ζητούν γραπτή διαβεβαίωση ότι θα ανεγερθεί το κτίριο Α και μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προκειμένου να μετακινηθούν.
Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θεωρεί ότι έχει ολοκληρώσει τις ενέργειες που εγγυώνται την ασφαλή παραμονή των αιτούντων άσυλο στο Λαύριο. Ενημερώνει την Επιτροπή ότι με την άρνησή της για μεταστέγαση εκθέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή όσων διαμένουν στο ετοιμόρροπο κτίριο και ζητά την παρέμβαση της Εισαγγελικής Αρχής. Πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική έρευνα για το θέμα από δικαστικό λειτουργό προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συντρέχουν λόγοι δίωξης μελών της Επιτροπής.
prosfiges lavrio3 anattiki Λαύριο. Επικίνδυνο και ακατάλληλο το κτίριο του Κέντρου Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο στο Λαύριο«Θέλουν να μας περιθωριοποιήσουν και να μας φιμώσουν»
Ευθύνες στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επιρρίπτουν οι πρόσφυγες του οικισμού υποστηρίζοντας ότι ο υπουργός αθέτησε το λόγο του καθώς δεν τους παρείχε έγγραφες εγγυήσεις ότι το κτίριο στο οποίο διαμένουν ( κτίριο Α) θα κατασκευαστεί εκ των θεμελίων και η διαμονή τους στα λυόμενα θα είναι προσωρινή.
Οι εκπρόσωποι των Κούρδων κατοίκων μιλώντας στο protothema.gr εξηγούν τους λόγους για την άρνηση τους να φύγουν από το ετοιμόρροπο κτίριο:
«Θεωρούμε ότι αυτό θα διασπάσει την αγωνιστικότητα και την αλληλεγγύη ανάμεσα μας, εάν διασκορπιστούμε σε διαφορετικούς χώρους. Είμαστε περί τα 130 άτομα, ενώ τα είκοσι λυόμενα τα οποία έχουν κατασκευάσει οι αρμόδιες αρχές μπορούν να φιλοξενήσουν στην καλύτερη περίπτωση 80 άτομα. Εμείς ζητάμε να μην μας χωρίσουν. Μάλιστα έχουμε προτείνει στις αρμόδιες αρχές ότι για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί η ανακατασκευή του κτιρίου μπορούμε να μείνουμε σε υπαίθριες σκηνές. Ζητάμε ένα λιτό χώρο για την μεταφορά όλων κι όχι ορισμένων εξ ημών, καθώς και την εγγύηση ότι δεν θα κλείσει το Κέντρο. Επίσης οι αρχές θα μπορούσαν να προβούν στην ενοικίαση κάποιων σπιτιών στο κέντρο του Λαυρίου στα οποία θα μπορούσαμε να μείνουμε έως ότου ολοκληρωθεί η επισκευή του κτιρίου Α ».
Πέραν τούτου οι πρόσφυγες καταγγέλλουν την πλαστογράφηση της υπογραφής τους σε έγραφα που ουδέποτε υπέγραψαν ενώ θεωρούν ότι λόγω της απόστασης των λυόμενων σπιτιών από το κέντρο του Λαυρίου και η εύρεση δουλειάς θα είναι πολύ δύσκολη.
protothema.gr

Comments