Δασο-σχέδιο για αποχαρακτηρισμό καμένων δασών. Προώθηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών - εργολαβικών συμφερόντων

                                      ΔΗΛΩΣΗ της κα ΑΡΒΑΝΙΤΗ – ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑΣ
πρ. ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ (υπόλοιπο) μετά την μεγάλη φωτιά στην Κερατέα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2014

Σήμερα το μεσημέρι τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε σε τρία (3) διαφορετικά σημεία, στην περιοχή της Κερατέας.
Δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, 120 πυροσβέστες με 46 οχήματα, 56 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 6 οχήματα ΟΤΑ και 50 στρατιώτες, επιχειρούσαν, από  το μεσημέρι του Σαββάτου και καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας να σβήσουν το μεγάλο πύρινο μέτωπο. Πίσω της, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, άφησε, περίπου πέντε χιλιάδες (5.000)  καμένα στρέμματα.

Η κα Αρβανίτη- Πρεβεζάνου Ευγενία, πρ. Βουλευτής Αττικής, μετά την επίσκεψη της στην περιοχή της Κερατέας ενημέρωσε ότι, ένα εξίσου καυτό μέτωπο αντιπαραθέσεων, θα ανοίξει σύντομα, καθώς προωθείται νομοσχέδιο στην Βουλή,  στο οποίο θα προβλέπεται, «η άρση ή και η ανάκληση αναδάσωσης με τον εντός τριμήνου, άμεσο αποχαρακτηρισμό των αναδασωτέων περιοχών, με εισήγηση του Δασάρχη και απόφαση του Γ. Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης»,
Το συγκεκριμένο νομοθέτημα θα στηριχθεί στην ελλειπή συνταγματική προστασία των Ελληνικών Δασών, που οφείλεται στην πλημμελή αποτύπωση των  δασικών εκτάσεων και των γεωργικών γαιών.
Με αυτό τον τρόπο, πολλές χιλιάδες στρέμματα καμένων δασών θα καταστούν χώροι εκμετάλλευσης ιδιωτών και θα τους δοθούν για συγκεκριμένες χρήσεις, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται και η κατασκευή ΧΥΤΑ. Μεταξύ άλλων επισήμανε:

- «Οι ολονύχτιες μάχες των πυροσβεστών μας, ο συνεχής αγώνας των  ομάδων πολιτικής προστασίας και των κατοίκων, για να προστατευτούν τα δάση και η περιουσία μας, γίνονται κάθε χρόνο, όλο και πιο δύσκολα.

Οι επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Αττική και κυρίως μετά τον χτεσινό εμπρησμό, στην Κερατέα αν συνδυαστούν με το επικείμενο δασο-σχέδιο δημιουργούν πολλές σκέψεις και δυστυχώς σοβαρές υπόνοιες για την προώθηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ας ελπίσουμε ότι η αγωνία που ζούμε κάθε φορά βλέποντας την φωτιά να βρίσκεται δίπλα στα σπίτια μας και τα αδικοχαμένα θύματα-ήρωες, που έχουμε θρηνήσει, να μην γίνουν βορά γνωστών εργολάβων. »

Α.Π.Ε./14-7-2014

Comments