«Πτολεμαΐδα V» ή «Κοζάνη Ι» Βρώμικη Ενέργεια ή Εναλλακτική Ενέργεια


Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Ο   Δ Ε Λ Τ Ι Ο
Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014

Ενημέρωση για την νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.
Ανθρώπινες απώλειες, περιβαλλοντική επιβάρυνση, δεσμεύσεις και πρόστιμα μέχρι το 2060

Μια νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ σχεδιάζεται να λειτουργήσει στην Πτολεμαΐδα η οποία θα μας δεσμεύει ως το 2060 σε μία επένδυση παραγωγής ενέργειας  που αποδεδειγμένα θα έχει μεγαλύτερο κόστος παρά όφελος για την Ελλάδα και θα «σαμποτάρει» τη βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη της.  Όσο αφορά την 'αναπτυξιακή επιτυχία' του λιγνίτη τα στοιχεία δείχνουν ότι:

Α) η εξοικονόμηση ρύπων από το νέο εργοστάσιο θα είναι μόλις 6%,

Β) οι θέσεις εργασίας δεν θα αυξηθούν καθώς η Δυτική Μακεδονία - που φιλοξενεί τις λιγνιτικές μονάδες - κατέχει την πρώτη θέση στην ανεργία στην Ελλάδα,  ενώ η ΔΕΗ απασχολεί μόλις το 2,5% του εργατικού δυναμικού της Περιφέρειας και  το σημαντικότερο

Γ) το ανθρώπινο κόστος, όπου η μεγαλύτερη επιβάρυνση της υγείας σε περιοχές όπου ήδη 1 στους 3 θανάτους οφείλεται σε καρκίνο

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και η ΔΕΗ  γνωρίζουν ότι η οικονομική αξία του λιγνίτη φθίνει, καθώς οι καθαρές εναλλακτικές πηγές ενέργειας (π.χ. φωτοβολταϊκά) γίνονται φθηνότερες. Σε συνδυασμό δε, με το κόστος που ολοένα αυξάνει: στην αγορά δικαιωμάτων ρύπων της Ευρώπης θα είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε «πρόστιμο» για τις εκπομπές CO2 του λιγνίτη όπου υπολογίζεται ότι τα 92 εκατομμύρια ευρώ  για την «Πτολεμαΐδα 5» που θα πληρώνονται ως  πρόστιμο το 2020, θα ανέβουν το 2040, για κάθε χρόνο λειτουργίας του εργοστασίου, στα 240 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόσφατα στην Βόρεια Ιταλία, ο εισαγγελέας έκλεισε 2 εργοστάσια άνθρακα και απήγγειλε κατηγορίες, στους διευθυντές για το θάνατο 442 ανθρώπων, που πέθαναν την περίοδο 2000-2007 από τους ρύπους, ενώ ακόμα και μεγάλες τράπεζες σταματούν να επενδύουν στην παλιά τεχνολογία  του άνθρακα και πετρελαίου. 
Η Γερμανική επενδυτική τράπεζα  KfW, είναι ο βασικός χρηματοδότης του έργου η οποία καταγγέλλεται όχι μόνο διεθνώς για την επιλογή της επένδυσης, αλλά και από Γερμανικούς φορείς, όπως από την Συμμαχία για το Κλίμα (Climate Alliance), μια ένωση 110 γερμανικών οργανώσεων, για να μην κάνει περιβαλλοντικά καταστροφικές επενδύσεις , άσχετα ακόμα και αν η Γερμανία επωφελείται μέσω της τεχνολογίας που θα εξάγει προς την Ελλάδα  και από τις νέες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία της για τις οποίες δεν θα πληρώνει το ανθρώπινο κόστος του λιγνίτη, το οποίο θα επιβαρύνει αποκλειστικά στην Ελλάδα.

- «Δεν πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον των επόμενων γενεών, με δεδομένα των προγόνων μας, διότι έτσι μειώνεται το παρελθόν και αδικείται το μέλλον.
Μετά το 1950, τα ορυκτά καύσιμα και η εκμετάλλευσή τους είναι από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του ανθρώπου. Η «βρώμικη ενέργεια» που παράγουν όμως φέρνει μεγάλο οικονομικό κόστος, δυσβάστακτη ρύπανση και πολύ  ανθρώπινο πόνο.
Ως χώρα, να μην επιζητούμε επίσης επενδύσεις με οποιοδήποτε κόστος διότι αυτό που κάποτε ήταν αποδεκτό σαν αναπόφευκτο, αύριο θα φτάνει στη δικαιοσύνη ως έγκλημα.
Ο  σχεδιασμός επενδύσεων ενέργειας, με ορίζοντα το 2060 και παραπέρα, πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αξιοποιώντας τη νέα τεχνολογία, τον ήλιο και τον αέρα.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η ΔΕΗ και οι τράπεζες, αντί για «Πτολεμαΐδα 5»,  να προωθήσουν την δημιουργία του  πρώτου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη.
Όφελος;
- Καθαρή ενέργεια και επιπλέον 200 νέες θέσεις εργασίας για Έλληνες πολίτες!»

Ευγενία Αρβανίτη - Πρεβεζάνου
τ. Βουλευτής Αττικής



Πληροφορίες:
WWF
Οδοιπορικό στην Πτολεμαΐδα  του Ιάσονα Κάντα:  http://enfo.gr/ar2489
Άρθρο του Κωνσταντίνου Λιαρίκου, "Είμαι περήφανος για την Πτολεμαΐδα, αλλά δε θέλω ακόμα μία".

Comments