Ειδική Οικονομική Ζώνη (Ε.Ο.Ζ.)οι ζώνες ελεύθερου εμπορίου ελεύθερων εισαγωγών και εξαγωγών, οι βιομηχανικές ζώνες που θα μπορούν να εκμεταλλεύονται τον πάσης φύσης πλούτο της χώρας με φθηνά εργατικά χέρια και ελάχιστους φόρους (καλλιέργειες, ηλιακά, νερό, αέρας, αλιεία, τουριστικά θέρετρα κλπ), τα ελεύθερα λιμάνια, οι ελεύθερες οικονομικές ζώνες (χώρος που θα δρουν επιχειρήσεις χωρίς έλεγχο και φορολογία) και ότι άλλο προκύψει.


Τι είναι Ειδική Οικονομική Ζώνη (Ε.Ο.Ζ.)
Ειδική Οικονομική Ζώνη (Ε.Ο.Ζ.) είναι μια γεωγραφική περιοχή, συνήθως µια πόλη, ένα λιµάνι ή µια ολόκληρη περιφέρεια, που υπόκειται σε ένα νομικό πλαίσιο ελεύθερης αγοράς, δηλαδή για ζώνες όπου οι οικονοµικοί όροι λειτουργίας, το εργασιακό καθεστώς και ο τρόπος διοίκησης δεν έχει σχέση µε τα ισχύοντα σε πανεθνικό επίπεδο και οι νόμοι του κράτους δεν θα είναι σε ισχύ. Στα Αγγλικά είναι γνωστές με το όνομα SEZ (Special Economic Zones).
Στην κατηγορία των ΕΟΖ ανήκουν οι ζώνες ελεύθερου εμπορίου ελεύθερων εισαγωγών και εξαγωγών, οι βιομηχανικές ζώνες που θα μπορούν να εκμεταλλεύονται τον πάσης φύσης πλούτο της χώρας με φθηνά εργατικά χέρια και ελάχιστους φόρους (καλλιέργειες, ηλιακά, νερό, αέρας, αλιεία, τουριστικά θέρετρα κλπ), τα ελεύθερα λιμάνια, οι ελεύθερες οικονομικές ζώνες (χώρος που θα δρουν επιχειρήσεις χωρίς έλεγχο και φορολογία) και ότι άλλο προκύψει.
Σήμερα, σε όλο τον κόσμο λειτουργούν πάνω από 5000 Ε.Ο.Ζ.
Από αυτές 1.300 είναι ιδιωτικές, σε 125 χώρες, στις οποίες απασχολούνται περισσότεροι από 52.000.000 εργαζόμενοι (!), ενώ είναι υπεύθυνες για ετήσιες εξαγωγές άνω των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων!


 Σεντζέν, Κίνα
Η πρώτη ΕΟΖ: Το µικρό ψαροχώρι του Σεντζέν το 1980.
Μέσα σε µια δεκαετία είχε µετατραπεί σε µια λαµπερή µεγαλούπολη των 9 εκατοµµυρίων κατοίκων. Για τους πλασιέ των ΕΟΖ επρόκειτο για «θαύµα» και φυσικά εξαιρετικό επιχείρηµα υπέρ των ζωνών, παρουσιάζοντας διαφάνειες µε τους ουρανοξύστες και τη φανταχτερή βιτρίνα της πόλης. Βέβαια, ξεχνούν πάντα το παρασκήνιο της πόλης. Τη µαζική φτώχεια, ειδικά των εργατών που ζουν σε εργοστασιακές τρώγλες χωρίς δικαιώµατα, µε αµοιβές δουλοπάροικου της εποχής της Ουράνιας Αυτοκρατορίας. Την εγκληµατικότητα που ανθεί µε το λαθρεµπόριο κάθε είδους. Την πολιτική και κοινωνική διαφθορά που συνιστά τη Νο 1 βιοµηχανία στην Κίνα.

Οι ΕΟΖ που δημιουργήθηκαν στην Κίνα αυτή τη περίοδο αδειάζουν και οι κεφαλαιούχοι ψάχνουν να βρουν άλλες περιοχές του κόσμου για να κάνουν την ίδια “ανάπτυξη” που έκαναν στην Κίνα, με χαμηλό οικονομικό ρίσκο,  με μικρούς φόρους, με φτηνά εργατικά χέρια, με φτηνή ενέργεια και χαμηλό κόστος αναλώσιμων, μια ανάπτυξη από την οποία θα επωφεληθούν οι ίδιοι και το συνδικάτο των  ντόπιων πολιτικών. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος, που  οι Κινέζοι δημιουργούν αυτή τη περίοδο  προβλήματα στους Ιάπωνες για τα Ιαπωνικά νησιά, που από το 1972 έχουν παραχωρηθεί από τις ΗΠΑ στην Ιαπωνία. Οι πολιτικοί της Κίνας χάνουν  τους “πελάτες” τους και έχουν πανικοβληθεί. Έρχεται πείνα στην Κίνα.
Όσο αφορά τις ΕΟΖ,  δεν έχουν  μόνο δημιουργηθεί και στην Κίνα και στις Φιλιππίνες μέσα σε ήδη αυτόνομες περιοχές, αλλά ακόμα και στην Ευρώπη (Πολωνία , Αγγλία κ.α).
Οι ΕΟΖ της Πολωνίας είναι στο επίπεδο των Κινέζικων EOZ και έχουν κατηγορηθεί πολύ για αυτό οι κυβερνώντες στην Πολωνία απο τα εργατικά συνδικάτα της χώρας.
Η εμπλοκή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που ειδικεύονται στη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος, είναι απούσες…  Η Γερμανία  επίσης σιωπά…
Στη Ρωσία έχουν ευνοηθεί οι τεχνολογικές εταιρείες. Αυτό όμως που τις διακρίνει είναι ότι ανήκουν στο κράτος και ελέγχονται απο αυτό. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο Ιράν, που οι ΕΟΖ του ελέγχονται απο το Υπουργικό συμβούλιο (14 άτομα) και τον ίδιο τον Πρόεδρο. Οι ΕΟΖ του Ιράν είναι κυρίως λιμάνια υψηλής λειτουργικότητας, όπως και καταστήματα transit.
Δικαίωµα επιφανείας
Ενα παλιό φεουδαρχικό προνόµιο ήταν το δικαίωµα επιφανείας,, το οποίο επανήλθε και μεσω αυτού ο ιδιώτης επενδυτής αποκτά δικαιώµατα κυριότητας σε ιδιοκτησία που δεν του ανήκει. 

Ε.Ο.Ζ. και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΧΙΑ
Στην Ελλάδα οι ελεύθερες Ζώνες θεσμοθετήθηκαν, για πρώτη φορά, το 1931 και υπάρχουν ήδη περιοχές Ειδικής Οικονομικής Ζώνης  (Ε.Ο.Ζ.), όπως οι Ελεύθερες Ζώνες Λιμένων (Porto Franco, σύμφωνα με την ορολογία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων), στα λιμάνια Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου και Αστακού Αιτωλοακαρνανίας. 
Σε όλη την Ελλάδα θα υπάρξουν γεωγραφικές περιοχές Ε.Ο.Ζ. ή εναλλακτικά για κάποια είδη επιχειρήσεων ή επενδύσεων θα υπάρχει και καθεστώς Ε.Ο.Ζ όπως στην Ρόδο, Σύρο και κατόπιν σε ολόκληρο το Αιγαίο και το ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ. Επίσης σε συμφωνία με Γερμανία, τέσσερις πιλοτικές ΕΟΖ θα δημιουργηθούν στην Θράκη, Ήπειρο, Πελοπόννησο και Νότιο Αιγαίο. ενώ ο κ. Φούχτεν γυρίζει ανά την επικράτεια αναζητώντας ευκαιρίες για ΕΟΖ
Αυτό σημαίνει ότι, πέραν της δημιουργίας θέσεων εργασίας επιπέδου ζωής Κίνας δεν θα υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας και ότι οικονομικό προϊόν ή δραστηριότητα προκύπτει στις Ε.Ο.Ζ δεν θα ενσωματώνεται στους δείκτες ανταγωνιστικότητάς της, διότι πολύ απλά αφού δεν θα υπάρχει ενδελεχής έλεγχος δεν θα μπορούν να προσμετρούνται και τα οικονομικά στοιχεία από κάθε είδους δραστηριότητα στις ΕΟΖ, παράνομη ή όχι.
Και όσο αφορά τις “παράνομες” δραστηριότητες, τα όρια ανάμεσα στη μη τήρηση των νόμων του κράτους και στη τέλεση παράνομων δραστηριοτήτων στις ΕΟΖ θα είναι πολύ δύσκολο να διακριθούν αφού θα υφίσταται το αποτέλεσμα του status της μειωμένης εθνικής κυριαρχίας  στο οποίο θα ευρίσκονται οι ΕΟΖ Οι ΕΟΖ είναι οι «μαύρες τρύπες» της παγκόσμιας οικονομίας όπου με όρους πλήρους αδιαφάνειας και σε συνθήκες ανομίας κινούνται μαύρες επενδύσεις, μαύρα κεφάλαια, εμπορεύματα και εργασία, που καμιά πολιτισμένη κοινωνία δεν θα αποδεχόταν. 
Διασυνοριακή Ελεύθερη Βιομηχανική Ζώνη Οικονομικών Συναλλαγών (Δ.Ε.Β.Ζ.Ο.Σ.)
Μια διαφορετική περίπτωση είναι η Διασυνοριακή Ελεύθερη Βιομηχανική Ζώνη Οικονομικών Συναλλαγών (Δ.Ε.Β.Ζ.Ο.Σ.) στο Ορμένιο του Έβρου. Πρόκειται για μια έκταση 600 στρεμμάτων, κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία και την Τουρκία, η οποία καθορίστηκε ως Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ) το 2000 και το 2003 ως Ελεύθερη Ζώνη τύπου Ι, δηλαδή με βασικό στόχο την αποθήκευση εμπορευμάτων. Στην ιστοσελίδα της Δ.Ε.Β.Ζ.Ο.Σ., υποστηρίζεται ότι ο στόχος είναι η εγκατάσταση επιχειρήσεων σε ένα πολύ ευρύτερο φάσμα επιχειρήσεων που σχετίζεται με τη μεταποίηση, τα logistics, την εμπορία  και παροχή υπηρεσιών. 
Η προοπτική της εν λόγω ζώνης είναι ακόμα άγνωστη ενώ δέκα χρόνια δεν υπήρχαν εξελίξεις.
Εργασιακό καθεστώς
Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι η υπερεκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Δεν είναι το μοναδικό, καθώς και οι ΕΟΖ, είναι ιδιαίτερες επικράτειες εχεμύθειας. Ωστόσο ο βασικός στόχος που επιτελούν είναι η εξασφάλιση της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης, ανεμπόδιστης απόσπασης υπεραξίας. Διαρκή είναι τα δημοσιεύματα για τους πενιχρούς μισθούς, τα εξοντωτικά ωράρια, τα κλουβιά που κατοικούν οι συνήθως γυναίκες και μετανάστριες, σε αυτά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης εργασίας και λόγω χώρου δε θα επεκταθούμε. Αποτελεί βεβαίως θλιβερή εξέλιξη για την ανθρωπότητα η γενικευμένη επιστροφή στις συνθήκες της εργατικής τάξης της Αγγλίας του Ένγκελς (1974), καθώς «οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες της Γκουαντόνγκ και της Σαγκάης θυμίζουν αλλόκοτα το Μάντσεστερ και τη Γλασκόβη της δεκαετίας του 1840». (στο Eagleton, 2012).
Ο ρόλος των υποστηρικτών των λαθρομεταναστών καθώς και τα περί διεθνισμού στα οποία αναφέρονται πολλοί φορείς για να εξηγήσουν τον “ανθρωπισμό” τους απέναντι στους μετανάστες είναι ακόμα και επιλήψιμες. Ούτε στη Ρωσία ούτε στην Κίνα περνάνε πλέον οι αντιλήψεις αυτές. 
Σκουριές Χαλκιδικής : https://www.youtube.com/watch?v=jvDNOF0VXQI



Comments