ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΑ ΟΛΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΨΗΦΙΑΚΟΙ ΜΑΣ ΚΛΩΝΟΙ

 

            Η κβαντική φυσική απέδειξε ότι «τα υποατομικά σωματίδια σε κατάλληλες συνθήκες επικοινωνούν σε μηδέν χρόνο με άλλα υποατομικά σωματίδια, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα με την απόσταση ακόμα και σε γιγαντιαίες αποστάσεις μεταξύ τους». Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ. Όλα συνδέονται μεταξύ τους και όλα αποτελούν υποδιαιρέσεις του ΟΛΟΥ.

Τα ολογράμματα, λειτουργούν σαν αντανάκλαση του φαντασιακού εαυτού, υπερβαίνοντας το χώρο. είναι το αποτέλεσμα της ολογραφίας, δηλαδή της τρισδιάστατης καταγραφής “των φωτεινών κυμάτων που ανακλώνται από ένα αντικείμενο”. Έτσι, σε αντίθεση με την φωτογραφική καταγραφή που αποδίδει τις δύο διαστάσεις του χώρου, η ολογραφική καταγραφή, με τη χρήση ενός laser ως πηγής φωτός, επιτρέπει στους θεατές να έχουν μία πραγματική απεικόνιση του εκάστοτε αντικειμένου.

Τα ολογράμματα, εκθέτουν τον αόρατο κόσμο των ορατών μας ψευδαισθήσεων. Δεν είναι επιστημονική φαντασία, δεν αφορούν το μέλλον, είναι το παρόν.

Η χρήση της εικονικής ή επαυξημένης πραγματικότητας είναι απεριόριστη. Τα ολογράμματα έχουν ήδη, εισχωρήσει σε όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης πραγματικότητας και παρά τη μερική αμφισβήτηση και δυσπιστία που αντιμετωπίζουν μπορούν να διευκολύνουν και να επιλύσουν καίρια ζητήματα της ανθρωπότητας.

Η άρρηκτη σχέση τους με την πολιτιστική κληρονομιά μας, τον κόσμο του θεάματος (μουσική, κινηματογράφο, τσίρκο κλπ.), τον πολιτισμό και την διαφύλαξη της ιστορικής αλήθειας από την φθορά του χρόνου, η εκπαίδευση, η ενημέρωση, η επικοινωνία καθώς και η αποτελεσματική και δημοκρατική άσκηση της πολιτικής μπορούν να γίνουν εφικτές χάρις τα ολογράμματα. Οι ψηφιακές τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η επαυξημένη πραγματικότητα και η εξελιγμένη μηχανική-ψηφιακή όραση αναπτύσσονται και σε συνάρτηση με το 5G δημιουργούν τα ανθρώπινα ολογράμματα

Η σύγχρονη τεχνολογία προάγει ένα περισσότερο σαγηνευτικό μέσο συνεργασίας από ό,τι τα πρόσωπα σε μια οθόνη υπολογιστή. Με την ικανότητα μιας ψηφιακής συσκευής να βρίσκει νόημα σε αυτό που βλέπει (Computer vision), οι άνθρωπο θα μπορούν να συνεργάζονται εξίσου ικανοποιητικά με τα τρισδιάστατα ολογράμματα τους και να αλληλοεπιδρούν, ανεξαρτήτως του φυσικού χώρου στον οποίο βρίσκονται. Μέσω αυτής της τεχνολογίας, θα βελτιωθεί η συνεργασία και η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων που αδυνατούν να βρίσκονται στον ίδιο φυσικό χώρο, ενώ εξελίσσεται η μη λεκτική επικοινωνία και διευκολύνεται η ανάγνωση της γλώσσας του σώματος. Δείγματα της χρήσης των ολογραμμάτων είναι κάποιοι πολιτικοί οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την εφαρμογή των ολογραμμάτων προώθησαν πολιτικές και προεκλογικές τους εκστρατείες όπως:

-        Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan, έστειλε ο ολόγραμμα του προκειμένου να απευθυνθεί στους πολιτικούς του κόμματος του στην Δυτική Ακτή της Τουρκίας .

-        Ακολούθησε ο υποψήφιος πρωθυπουργός και πολιτικός της Ινδίας Narendra Modi ο οποίος εμφανιζόμενος σε 140 πολιτικές συγκεντρώσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ινδίας σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ στο Guinness World Records για την ιδέα του.

-        Επίσης, στην Ευρώπη ο υποψήφιος πρόεδρος Jean-Luc Mélenchon μολονότι εμφανίστηκε με τι μορφή ολογράμματος σε 7 μόλις πόλεις της Γαλλίας κατάφερε να εκπλήξει το κοινό του με την οπτική αυτή πλάνη.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και η δεύτερη στον κόσμο που υιοθέτησε την ανθρωπιστική πολιτική προστασίας των ζώων, καθώς το 2012 απαγορεύτηκε η συμμετοχή οποιουδήποτε ζώου (άγριου ή εξημερωμένου) στα τσίρκο. Κι επειδή ταχυδακτυλουργοί, ζογκλέρ – ακροβάτες και κλόουν δεν αρκούν για την επιβίωση ενός θιάσου, τα ολογράμματα έδωσαν τη λύση. Το τσίρκο  Roncalli  στη Γερμανία ήταν το πρώτο που συνδύασε τα παραδοσιακά τεχνάσματα του τσίρκου με την τεχνολογία, δημιουργώντας μοναδικά ολογράμματα μικρόσωμων αλόγων, πολύχρωμων ψαριών και πελώριων ελεφάντων που διαδέχονται το ένα το άλλο χωρίς ιδιαίτερο κόπο επάνω στη σκηνή.

Η κβαντική φυσική, η θεωρία των χορδών, της σχετικότητας και η εξέλιξη της τεχνολογίας και της εικονικής πραγματικότητας, είναι επιβλητικά ισχυρές. Η ολογραφική τηλεπαρουσία (holographic telepresence) παρέχει πρωτόγνωρες εμπειρίες για την επικοινωνία, την εργασία, την εκπαίδευση, τα ταξίδια, την ιατρική, τις διαπροσωπικές επαφές αλλά και όπου αλλού χρειαστεί. Υπόσχεται επίσης ότι στην καθημερινότητα μας, πέρα από συναρπαστικά παιχνίδια ή αγορές, θα μπορούμε να αλληλοεπιδρούμε μεταξύ μας διαφορετικά!  

Καθώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν ξεχωρίζει την πραγματικότητα ανάμεσα στον ψηφιακό και αναλογικό κόσμο, δεν απέχει πολύ όπου το άτομο δεν θα κατανοεί με ποιο περιβάλλον αλληλοεπιδρά. 

Αναφερόμενοι στο «κατ’ εικόνα και ομοίωση» των θεολογικών δοξασιών, τα ζητήματα σχετικά με την πραγματικότητα που ζούμε αναζωπυρώνονται καθώς επιλύονται μεταφυσικές ανησυχίες αιώνων, αλλά αναδύονται και καινούργιες. 

Μέσω των ολογραμμάτων, οι διαστάσεις καταργήθηκαν, ο χώρος και ο χρόνος αμφισβητήθηκε, καταρρίφθηκε το ΕΔΩ και ΤΩΡΑ, το σταθερό  και δεδομένο αλλοιώθηκαν και το οικείο των αισθήσεων μας παραμορφώθηκε. Το μέλλον είναι ήδη εδώ!

Ο άνθρωπος έγινε ο απόλυτος δημιουργός  της πραγματικότητας του!

Το ΜΑΤRIX είναι η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ μας και ο ΕΑΥΤΟΣ μας, έγινε το ολόγραμμα του ΕΓΩ!

 

 Ε. Αρβανίτη-Πρεβεζάνου, (2021-06-06), «Τα τρισδιάστατα ολογράμματα και οι ψηφιακοί μας κλώνοι», Απόσπασμα από την εισήγηση «Τo AVATAR που αγάπησα: ΕΓΩ! Ψηφιακή Ταυτότητα, Τηλεργασία και Ρόλοι Παράλληλοι», Ψηφιακό συνέδριο: ” Επιχειρηματικότητα, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Επιχειρησιακή Συμβουλευτική-Coaching”, από τα Προγράμματα Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Comments