Η ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΑΘΟΥΣ


 Οι νεολογισμοί είναι λέξεις, που κατασκευάζονται για να εισαχθούν στην καθομιλουμένη γλώσσα ώστε να ενισχύσουν μια  έννοια, ή να ανανεώσουν έναν όρο.  Έτσι, οι νεολογισμοί δεν είναι μόνο  λέξεις αλλά και φορείς ιδεών.

Το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021. έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα την χρήση του όρου «γυναικοκτονία, για τον φόνο της 20χρονης Καρολαϊν από τον σύζυγο της. δεκάδες γυναίκες ντυμένες στα μαύρα και ζωγραφισμένα κόκκινα χέρια στο λαιμό τους, ζητούσαν να δοθεί τέλος στον κατάλογο των θυμάτων. Μηνύματα όπως «Μας σκοτώνουν, καμία λιγότερη», «Το όχι σημαίνει όχι», η «Πατριαρχία Δολοφονεί», «Οι γυναικοκτόνοι έχουν τα κλειδιά του σπιτιού μας» και «Η θέση της γυναίκας είναι στον αγώνα», κυριάρχησαν με πάθος.

            Ακολούθησαν δεκάδες αντιπαραθέσεις και πλήθος διαφωνιών ακολούθησαν αυτές τις ημέρες σχετικά με την χρήση αυτής της λέξης. Όσο αυτονόητη είναι η  πολιτική ορθότητα για την χρήση νομικών όρων τόσο δεν είναι αυτονόητες οι διαδηλώσεις, οι εντάσεις,  η ρητορική μίσους, η κοινωνική ανισότητα και ρατσισμός που αναδύονται, για μια και μόνο «λέξη».

            Τι σημαίνει  ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ

Ως νεολογισμός, η λέξη «γυναικοκτονία» είναι η ελληνική απόδοση του αγγλικού όρου «femicide». Η λέξη αυτή, εμφανίστηκε σε κείμενα της φεμινίστριας Νταϊάνα Ράσελ, την δεκαετία του 1970 και σταδιακά χρησιμοποιήθηκε επίσημα και στην διεθνή νομική ορολογία.

Ο όρος, η γυναικοκτονία δεν πρέπει να αναφέρεται στην δολοφονία μιας γυναίκας από άντρα, αλλά στην δολοφονία που δεν θα γινόταν αν το θύμα δεν ήταν γυναίκα. Ο δράστης του εγκλήματος μπορεί να είναι ταυτόχρονα βιαστής, κακοποιητής, κηδεμόνας, σύζυγος, αδελφός ακόμα και ο πατέρας ο οποίος τιμωρεί μια γυναίκα με την τελική ποινή. Άρα, αν ένας άνδρας σκοτώσει μια γυναίκα για οικονομικές διαφορές δεν υπάρχει γυναικοκτονία (femicide).

Η  «γυναικοκτονία» συγκεκριμενοποιεί μια ακόμα ανθρωποκτονία, διευκρινίζοντας ένα ακόμα έγκλημα πάθους, όπως είναι και η πατροκτονία, μητροκτονία, παιδοκτονία, συζυγοκτονία κ.λπ.

Επίσης, στην διεθνή ορολογία έχουν εισέλθει οι νεολογισμοί androcide ο οποίος περιγράφει αντίστοιχους σπάνιους φόνους και ο όρος gendercide o οποίος περικλείει και τις δύο αυτές κατηγορίες εγκλημάτων μίσους. 

 Ευγενία  Αρβανίτη  Πρεβεζάνου

Επικοινωνιολόγος

Comments