ΟΒΟΛΟΣ: Κοινωνικό Νόμισμα


Πολλές τοπικές κοινωνίες, ξεκίνησαν σιγά σιγά "να παίρνουν τους κανόνες στα χέρια τους” και να εφαρμόζουν εναλλακτικές μεθόδους, αντί χρημάτων και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.
Μία τέτοια προσπάθεια ξεκίνησε στην περιφέρεια Ιθάκης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης ( Ithaca NY), καθώς και στο Κάλγκαρυ του Καναδά, όπου πολίτες παρέκαμψαν το Εθνικό καναδέζικο νόμισμα και δημιούργησαν ενα νόμισμα ανταλλαγής υπηρεσιών, το Calgary Dollar….
Όλες οι ιδέες που έστω και σαν μεταβατική μορφή, ανεξαρτοποιούν τον άνθρωπο απο το χρήμα και τη συσώρευση αυτού σε ελιτιστικές μειοψηφίες που εκμεταλλεύονται συνανθρώπους, με μεθόδους χρηματικής πυραμίδας και φούσκας. με χαρά (προλογίζοντας με τις 2 παραπάνω προσπάθειες στο εξωτερικό) μια παρόμοια προσπάθεια στην Ελλάδα, που μόλις ξεκίνησε κάτι παρόμοιο στην Ελληνική επικράτεια.

Ο ΟΒΟΛΟΣ το κοινωνικό νόμισμα , είναι γεγονός.
Ο “οβολός” κοινωνικό νόμισμα έρχεται ως η Ελληνική απάντηση στην χρηματοοικονομική κρίση!
Με αυτό οι πολίτες δημιουργούν και στην Ελλάδα το πρώτο εναλλακτικό σύστημα συναλλαγών με χρήση κοινωνικού νομίσματος. Με το ανταλλάξιμο κοινωνικό νόμισμα “οβολός” κάθε πολίτης και κάθε επιχείρηση θα μπορεί να συναλλάσεται, να παρέχει υπηρεσίες, να εμπορεύεται, να πουλά και να αγοράζει προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς την ανάγκη χρήσης του ευρώ.
Τα μέλη του “Οβολού” είναι άνθρωποι όπως εσείς, η οικογένειά σας, οι φίλοι, οι γείτονες, ο γιατρός σας, ο κηπουρός, ο δάσκαλος, ιδιοκτήτες επιχείρησης…
O “Οβολός” οργανώνεται από τα μέλη του. Όλα τα μέλη βοηθούν να διευθύνουν την οργάνωση είτε με το χρόνο είτε με “Οβολούς”.
Γιατί να χρησιμοποιούμε Οβολούς;
Ο Οβολός παρέχει μια εναλλακτική οικονομία, έτσι η καθεμία μπορεί να εκτιμήσει τα αγαθά και υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρετε. Επιπλέον είστε σε θέση να εκτιμήσετε και να πληρώσετε για τα αγαθά και υπηρεσίες που λαμβάνετε με κάτι εκτός από τα ευρώ. Πάντα φαίνεται να υπάρχει μια έλλειψη του ευρώ, αλλά θα υπάρχουν πάντα αρκετοί Οβολοί και μένουν πάντα στις τοπικές κοινωνίες. Ας αποβάλλουμε την αξία της υπερσυσσώρευσης και ας υποκινήσουμε την ενεργό ανταλλαγή ώστε να παρέχει ίση πρόσβαση στους πόρους για τον καθέναν.
Αλλά δεν έχω κάτι να προσφέρω
Αυτή η πεποίθηση ίσως θα είναι το πιό κοινό εμπόδιο στο εγχείρημα του Οβολού. Πιστεύουμε ότι ο καθένας έχει κάτι που προσφέρει! Μερικές στρατηγικές είναι:
■ Αναπτύξτε έναν κατάλογο προσωπικών προτερημάτων, χόμπι, ή ενδιαφερόντων που θαμπορούσατε να προσφέρετε. Δεν είναι ανάγκη να είστε επιδέξιος ή πεπειραμένος σε κάτι.
■ Δημιουργείστε προιόντα
■ Διαβάστε τις προσφορές για να πάρετε ιδέες
■ Διαβάστε και ανταποκριθείτε στα αιτήματα
■ Μιλήστε σε άλλα μέλη προσφέρετε διαθέσιμο χρόνο
Ο ΟΒΟΛΟΣ είναι πολύ διαφορετικός από τις τράπεζες, αφήνει και βλέπει τα προτερήματά μας ως ανθρώπους!
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
Τα μέλη ανοίγουν έναν λογαριασμό με την κατάθεση συμμετοχής τους στο σωματείο “ΟΒΟΛΟΣ κέντρο μελέτης και τεκμηρίωσης κοινωνικού νομίσματος”.
Όταν τα μέλη πωλούν τα αγαθά ή τις υπηρεσίες κερδίζουν Οβολούς, και οι λογαριασμοί τους πιστώνονται. Όταν τα μέλη αγοράζουν τα αγαθά ή τις υπηρεσίες ξοδεύουν `Οβολούς, και οι λογαριασμοί τους χρεώνονται.
Το σύστημα θα λειτουργεί με κάρτες χρέωσης-πίστωσης “οβολών” , με “οβολούς” σε έντυπη μορφή και με χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε το καταστατικό του σωματείου το οποίο ιδρύθηκε με την υπ’ αριθμό 484/2009 απόφαση του Μονομελές Πρωτοδικείου Πατρών.
http://www.ovolos.gr/newsite/KATASTATIKO.pdf

Comments