Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ) - «H ελληνική πολιτεία έχει αναλάβει σημαντικές να διασφαλίσει τον μνημειακό πλούτο του Αγίου Όρους και όλα τα Αθωνικά Ιερά Καθιδρύματα. Εν ονόματι μνημονικών πολιτικών ας μην απολέσουμε τον πολιτισμό, την μνήμη και την πίστη μας!»

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Ο   Δ Ε Λ Τ Ι Ο
Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Ενημέρωση για Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚεΔΑΚ)

Κατά της 79ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ) επισκέφθηκα το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ), φιλοξενήθηκε στο περίπτερο του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, κοντά στην πύλη Εμπορίου της ΔΕΘ.

Με ιδιαίτερη χαρά οι εργαζόμενοι με ξενάγησαν στον χώρο του περιπτέρου και μου έδειξαν το ειδικό πρόγραμμα πολυμέσων για όλα τα Αθωνικά Ιερά Καθιδρύματα.

Η εκθεσιακή παρουσία του Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚεΔΑΚ) στην 79η ΔΕΘ τεκμηριώνει άψογα  μέσα από τις ψηφιακές συνθέσεις, εποπτικό και οπτικοακουστικό υλικό και DVD, τον ρόλο, το έργο και την φιλοσοφία των επεμβάσεων στα αγιορείτικα μνημεία και σφραγίζει με την λειτουργία του την ανάγκη συνέχισης του έργου του.

-        «ΑΒΑΤΟΝ* για τις γυναίκες το ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ, η ιερότητα και η πολιτισμική κληρονομιά του οποίου, δεν αμφισβητείται από κανέναν, παγκοσμίως.
H ελληνική πολιτεία έχει αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις απέναντι σε διεθνείς οργανισμούς (UNESCO) να διασφαλίσει το κύρος και η ποιότητα των έργων αποκατάστασης του μνημειακού πλούτου του Αγίου Όρους και όλα τα Αθωνικά Ιερά Καθιδρύματα.
Εν ονόματι μνημονικών πολιτικών ας μην απολέσουμε τον πολιτισμό, την μνήμη και την πίστη μας!»

Ευγενία Αρβανίτη Πρεβεζάνου
τ. Βουλευτής Αττικής



·       Καταργείται το άβατο στο Άγιο Όρος…! 


ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ (ΚεΔΑΚ)

To Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚεΔΑΚ) εποπτεύεται από το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης (Υ.ΜΑ.Θ) και έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο τον προγραμματισμό, τον συντονισμό και τον έλεγχο των πάσης φύσεως έργων που πραγματοποιούνται στην περιοχή του Αγίου Όρους.
Υπό την επίβλεψη του ΚεΔΑΚ, έχουν πραγματοποιηθεί από το 1981 μέχρι σήμερα, πάνω από 2.500 έργα αποκατάστασης και υποδομών στο Άγιο Όρος.

ΤΟ  ΆΓΙΟ ΌΡΟΣ

Όλος ο πολιτισμένος κόσμος αναγνωρίζει την ιδιαίτερη πολιτισμική σημασία του Αγίου Όρους, τη σημασία του Αθωνικού ασκητικού περιβάλλοντος, σημασία που ξεπερνά τα όρια των αρχιτεκτονικών μνημειακών συνόλων και κειμηλίων και επικεντρώνεται επιπρόσθετα με σεβασμό στη πνευματική και βαθιά ανθρώπινη αξία του Αγίου Όρους με επίκεντρο τους ίδιους μοναχούς.
Το Άγιον Όρος διέπεται από ένα ιδιαίτερο καθεστώς λειτουργίας που κατοχυρώνεται από το άρθρο 105 του Συντάγματος. Είναι ενιαίος και αδιαίρετος ουσιαστικά μοναστικός χώρος, αυτοδιοικούμενος κι αυτοπροσδιοριζόμενος ιστορικά, με απολύτως πνευματικά και όχι κοσμικά κριτήρια καθοριζόμενα Συνταγματικά με διατάξεις περί της λειτουργίας και της διοίκησής του.
Ανήκει στην Ελληνική επικράτεια, εποπτεύεται πνευματικά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και επιβεβαιώνει μέσα από το Σύνταγμά μας η κυρίαρχη βούληση των Ελλήνων να σέβονται, να στηρίζουν και να εκφράζονται μέσα από την δική του ιδιαίτερη λειτουργία που το καθιστούν μοναδικό πολιτισμικό πνεύμονα αξιών.
Η κτιριακή του αρχιτεκτονική παραπέμπει αφετηριακά στο Βυζάντιο και σε όλη τη μεταγενέστερη περίοδο με μια εντυπωσιακή πολυμορφία όπου όλα μοιάζουν και ταυτόχρονα όλα είναι ξεχωριστά και μοναδικά. Αυτή η πολυμορφία που αγγίζει το ΚεΔΑΚ μέσα από το έργο του δεν αφορά μόνο τις είκοσι κυρίαρχες μονές αλλά και τα μοναδικά στο ορθόδοξο κόσμο ασκητικά εξαρτήματά του.
Ο Αγιορείτικος μοναχισμός, που δεν έχει μόνο μοναστηριακά χαρακτηριστικά, έχει μια μοναδική ποικιλομορφία όπως οι Αγιορείτικες Σκήτες, που θυμίζουν οικισμούς όπου κάθε σπίτι μοναχού δηλαδή η καλύβη του έχει και το δικό του ναό. Τα Κελλιά, πάντα με προσαρτημένο ναό, όχι μόνο στις Καρυές αλλά που σαν αγροτόσπιτα με παρεκκλήσια είναι διάσπαρτα στην αθωνική χερσόνησο.


Πληροφορίες http://www.dramafilmfestival.gr/31st/el/press.php?id=18



Comments