Παρασκευή. 10 Οκτωβρίου 2014_Επίσκεψη στο χωριό ΚΡΟΚΟΣ Κοζάνης

ΟΜΟΡΦΗ ΕΛΛΑΔΑ, Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ!
Ευχαριστώ πολύ, την Κατερίνα και την Μαρία, 
που άνοιξαν ένα παραθυράκι, αποκαλύπτοντας μου
 αχτίδες θετικού και ελπιδοφόρου μέλλοντος!
Η Μ Ε Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Ο
Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014
Ενημέρωση για τον ΚΡΟΚΟ Κοζάνης
-         

Στην επίσκεψη μου  στο χωριό Κρόκος, έξω από το λύκειο  του χωριού συνάντησα την Κατερίνα και την Μαρία. Δυο φίλες ευχάριστα θετικές κατοικούν και δημιουργούν στο χωριό. Με ξενάγησαν στα χωράφια του κρόκου και μου μίλησαν για την ζωή τους.
Επισκέφτηκα ωστόσο, το χωριό μια εβδομάδα νωρίτερα από όταν θα ανθίζαν τα άνθη του κρόκου και στα χωράφια δεν είδα το όμορφο ροζ-μωβ χρώμα που περίμενα.

Η Κατερίνα, κροκοπαραγωγός και κομμώτρια, μου εξήγησε για την μεγάλη προσοχή που χρειάζεται η διαδικασία παραγωγής κρόκου, ενώ η ενασχόληση με την παραγωγή του,  μπορεί να θεωρηθεί μόνο σαν συμπληρωματική και δεύτερη απασχόληση.
Αργότερα, διάβασα την οδηγία στην πόρτα του κτηρίου του αναγκαστικού συνεταιρισμού κροκοπαραγωγών, ότι για την περιστασιακή συλλογή του κρόκου, οι εργάτες που συλλέγουν τα άνθη του κρόκου, δεν θα πρέπει να πληρώνονται, περισσότερα από 5 ευρώ την ώρα.

Η Μαρία από την άλλη είναι άνεργη νηπιαγωγός, μητέρα τριών παιδιών και περιμένει κάποια δίμηνα ή πεντάμηνα εργασίας από τον Δήμο. Ο σύζυγος, κουνιάδος και   ξάδελφος της, έχουν φύγει μετανάστες στην Γερμανία. Ο λόγος; Όλοι τους ασχολούνταν σε οικοδομικές εργασίες και τώρα δεν  κινείται τίποτα. Στεναχωριέται όμως για την μεγάλη φορολογία  που ανάγκασε την οικογένεια της να χωριστεί. Άλλωστε σύμφωνα με τα λεγόμενα και των δύο, μια τετραμελής οικογένεια δεν μπορεί να ζήσει με λιγότερα από χίλια ευρώ, και ας έχει σπίτι, όχι γιατί ξοδεύει αλλά γιατί πρέπει να πληρώνει όλο και περισσότερους λογαριασμούς και φόρους.
Η Κατερίνα ιδιαίτερα αισιόδοξο άτομο πιστεύει ότι όλα θα πάνε καλά και η κρίση  στην Ελλάδα, θα περάσει σύντομα. Διαπίστωσε ότι μπορούμε να ζήσουμε με λιγότερα χρήματα και να περνάμε και καλά.
Η Μαρία, περισσότερο συγκρατημένη είπε πως προτιμά την ήρεμη και γαλήνια ζωή στο χωριό περισσότερο από την πόλη.
Φεύγοντας, κράτησα τα αυθόρμητα λόγια της Κατερίνας που με έκαναν να νιώσω  ότι μιλούσα με τις καλές μου φίλες:
-        «Είμαι χαρούμενη που σε  γνωρίσαμε. Για μένα είναι σημάδι ότι είναι μια όμορφη  ενδιαφέρουσα μέρα!»

Αρβανίτη - Πρεβεζάνου Ευγενία


 Τα τελευταία 43 χρόνια γίνεται συστηματική καλλιέργεια του περιβόητου κρόκου Κοζάνης, στην μοναδική κροκοκαλλιεργούμενη περιοχή της χώρας μας, την περιοχή της Κοζάνης, Το «κόκκινο χρυσάφι» της ελληνικής γης,  καλλιεργείται στα χωριά Κρόκος, Καρυδίτσα, Αγία Παρασκευή, Άνω Κώμη, Κάτω Κώμη, Λευκοπηγή, Πετρανά κ.λπ.

 Η Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής
   Το ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΡΟΚΟΥ και το ΛΥΚΕΙΟ ΚΡΟΚΟΥ



    Το 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΡΟΚΟΥ











Την κοινή διαχείριση της παραγωγής έχει αναλάβει ο ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΌΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΌΣ ΚΡΟΚΟΠΑΡΑΓΩΓΏΝ ΚΟΖΆΝΗΣ  ή «Cooperative De Safran-Crocos - 50010 Kozani» ο οποίος έχει και την συνολική ευθύνη συγκέντρωσης, επεξεργασίας, τυποποίησης και διάθεσης του προϊόντος μέσω των εταιρειών «Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης ΑΒΕΕ», και «Φυσικά Προϊόντα Κορρές Α.Ε.».   




Το κτήριο σπό τον ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΌ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΌ ΚΡΟΚΟΠΑΡΑΓΩΓΏΝ ΚΟΖΆΝΗΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο ΚΡΟΚΟΣ ή ελληνική ζαφορά
Σε κάθε γωνιά του πλανήτη βρίσκει πλέον θέση το «κόκκινο χρυσάφι» της ελληνικής γης, ο περιβόητος κρόκος Κοζάνης, τον οποίο εδώ και 43 χρόνια.
Μοναδική κροκοκαλλιεργούμενη περιοχή της χώρας μας είναι η περιοχή της Κοζάνης, σε μερικά χωριά της οποίας (Κρόκος, Καρυδίτσα, Αγία Παρασκευή, Άνω Κώμη, Κάτω Κώμη, Λευκοπηγή, Πετρανά κ.λπ.) γίνεται από πάρα πολλά χρόνια συστηματική καλλιέργεια του φυτού.....
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΌΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΌΣ ΚΡΟΚΟΠΑΡΑΓΩΓΏΝ ΚΟΖΆΝΗΣ 
«Cooperative De Safran/ Crocos - 50010 Kozani»
Ο  ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΌΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΌΣ ΚΡΟΚΟΠΑΡΑΓΩΓΏΝ ΚΟΖΆΝΗΣ ιδρύθηκε το 1971 και  έχει την έδρα του στο χωριό Κρόκος του Νομού Κοζάνης, μέσα στην οποία βρίσκονται οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις των μελών του, ενώ κάθε παραγωγός έχει την υποχρέωση να παραδίδει το προϊόν στον Συνεταιρισμό για κοινή διαχείριση.....
Σύμφωνα με στοιχεία του Συνεταιρισμού, στις καταναλώτριες χώρες περιλαμβάνονται η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ελβετία, η Αγγλία, η Γερμανία, οι Σκανδιναβικές και Κάτω Χώρες, τα ΗΑΕ και η Ιαπωνία, Σλοβενία, Ουκρανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Κουβέιτ, Κατάρ, Μπαχρέιν, Ιαπωνία, Καναδάς, Ουγγαρία, Σλοβακία,  Δανία, Σουηδία και Ταϊβάν.....
 Περισσότερα στο http://tzennh.blogspot.gr/2014/10/saffron.html

Comments