Τα αεροδρόμια εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον Ο ρόλος τους είναι καθοριστικός και σε θέματα ασφάλειας, ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές λόγω της γεωπολιτικής θέσης τους. Απαγορευεται να ξεπουλιούνται Κάποιοι θα πρέπει να τιμωρηθούν ……..

aerodromio pano 11
Από την συγκέντρωση μπροστά από την Ανουντσιάτα. ενάντια στο ξεπούλημα του αεροδρομίου Κέρκυρας



Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Ο   Δ Ε Λ Τ Ι Ο 
20 Οκτωβρίου 2014

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε τρία επενδυτικά σχήματα με δεσμευτική προσφορά για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων της χώρας,  τα οποία χωρίζονται σε 2 ομάδες:
- Την Ομάδα Α που περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας και
- Την Ομάδα Β που περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου.
Δεσμευτικές προσφορές και για τις δυο ομάδες κατέθεσαν οι κοινοπραξίες:
* CASA (Corporation America S.A.) – METKA Α.Ε.
* FRAPORT AG - SLENTEL Ltd
* VINCI Airports S.A.S. – ΑΚΤOR Παραχωρήσεις Α.Ε.

Οι ιδιωτικοί όμιλοι που θα τα αναλάβουν θα τα εκμεταλλεύονται για 30 έως 50 χρόνια.
Για τη χρηματοδότηση των έργων αναβάθμισης, θα επιβάλλεται περιφερειακό «σπατόσημο», 14,5 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη για τα πέντε χρόνια που προβλέπεται η περίοδος κατασκευής, ο οποίος στη συνέχεια θα μονιμοποιηθεί και θα αυξηθεί στα 20 ευρώ.
Οι όμιλοι που θα αναλάβουν τα περιφερειακά αεροδρόμια θα πάρουν την εκμετάλλευση για 30 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης της σύμβασης για άλλη μια δεκαετία, ενώ ο χρόνος θα αυξηθεί στα 50 χρόνια.
Η υποχρέωση ολοκλήρωσης των επενδύσεων, υπολογίζονται σε 250-300 εκατ. ευρώ, και θα φτάσει στα πέντε χρόνια, μετά την υπογραφή της σύμβασης.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει η Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών θα ακολουθήσει το στάδιο του ελέγχου εγκυρότητας των τεχνικών προσφορών και της πληρότητας των δικαιολογητικών. Μετά από τη σχετική εισήγηση των συμβούλων του έργου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σε προσεχή συνεδρίασή του θα εγκρίνει τα επενδυτικά σχήματα που προκρίνονται στο επόμενο στάδιο ήτοι την αποσφράγιση οικονομικών προσφορών.
Η κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου

Α.Π.Ε. 21-10-2014

Comments