Κρόκος, η ελληνική ζαφορά (saffron): το κόκκινο χρυσάφι της ελληνικής γης_

Σε κάθε γωνιά του πλανήτη βρίσκει πλέον θέση το «κόκκινο χρυσάφι» της ελληνικής γης, ο περιβόητος κρόκος Κοζάνης, τον οποίο εδώ και 43 χρόνια.
Μοναδική κροκοκαλλιεργούμενη περιοχή της χώρας μας είναι η περιοχή της Κοζάνης, σε μερικά χωριά της οποίας (Κρόκος, Καρυδίτσα, Αγία Παρασκευή, Άνω Κώμη, Κάτω Κώμη, Λευκοπηγή, Πετρανά κ.λπ.) γίνεται από πάρα πολλά χρόνια συστηματική καλλιέργεια του φυτού.
Ο ΚΡΟΚΟΣ
Ο κρόκος, συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες.
Η Κλεοπάτρα το χρησιμοποιούσε στα καλλυντικά της, οι αρχαίοι Φοίνικες στις προσφορές τους στη θεά Αστάρτη, ο Όμηρος το αναφέρει στα κείμενά του ενώ το συναντάμε ακόμη και στην Παλαιά Διαθήκη.
Οι κάτοικοι της περιοχής φυτεύουν τον κρόκο κάθε καλοκαίρι και όταν φθάσει το φθινόπωρο αφαιρούν με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του πανέμορφου λουλουδιού και τα αποξηραίνουν προσεκτικά για να γίνουν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα. Χρειάζονται 50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν 100 γραμμ. κόκκινου κρόκου.
Το 1997 απέκτησε πιστοποιητικό διασφάλισης ποιότητας ISO 9001 και έχει αναπτύξει πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια κρόκου.
Ο κρόκος ή η ελληνική ζαφορά (saffron) όπως συνήθως λέγεται, ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο.

Ο Μύθος του Κρόκου
Καθώς ο Ερμής εξασκούνταν στη δισκοβολία, πλήγωσε θανάσιμα το θνητό φίλο του Κρόκο. Τι ντροπή! Πως αυτός, ένας θεός, σκότωσε έναν άνθρωπο! Ο Ερμής στεναχωρέθηκε αφάνταστα. Έτσι, αποφάσισε να χαρίσει την αθανασία στον Κρόκο μεταμορφώνοντας το άψυχο κορμί σ' ένα πανέμορφο μοβ λουλούδι και το αίμα του κρόκου σε τρία κόκκινα στίγματα στην καρδιά του λουλουδιού. Από τότε, κάθε φθινόπωρο, τα λουλούδια του Κρόκου σκεπάζουν τη γη της Κοζάνης, στη Δυτική Μακεδονία, μ' ένα μοβ χαλί και γεμίζουν τον αέρα με το λεπτό άρωμά τους. 

 Το «κόκκινο χρυσάφι» από τη γη της Κοζάνης σε 25 διεθνείς αγορές
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΌΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΌΣ ΚΡΟΚΟΠΑΡΑΓΩΓΏΝ ΚΟΖΆΝΗΣ «Cooperative De Safran/ Crocos - 50010 Kozani»

Ο   ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΌΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΌΣ ΚΡΟΚΟΠΑΡΑΓΩΓΏΝ ΚΟΖΆΝΗΣ ιδρύθηκε το 1971 και  έχει την έδρα του στο χωριό Κρόκος του Νομού Κοζάνης, μέσα στην οποία βρίσκονται οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις των μελών του, ενώ κάθε παραγωγός έχει την υποχρέωση να παραδίδει το προϊόν στον Συνεταιρισμό για κοινή διαχείριση.
Απαρτίζεται από περίπου 1.000 μέλη, έχοντας τη συνολική ευθύνη της συγκέντρωσης, επεξεργασίας, τυποποίησης και διάθεσης του προϊόντος, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητά του και να αποφεύγεται η νοθεία που γινόταν στο παρελθόν, από τους εμπορομεσίτες, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση και την αρνητική εικόνα του προϊόντος.
Σύμφωνα με στοιχεία του Συνεταιρισμού, στις καταναλώτριες χώρες περιλαμβάνονται η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ελβετία, η Αγγλία, η Γερμανία, οι Σκανδιναβικές και Κάτω Χώρες, τα ΗΑΕ και η Ιαπωνία.
Ο Συνεταιρισμός συμμετέχει με 55% στη νεοϊδρυθείσα εταιρεία «Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης ΑΒΕΕ», μαζί με την εταιρεία «Φυσικά Προϊόντα Κορρές Α.Ε.»,, απ' όπου παράγονται βιολογικά ροφήματα με κρόκο Κοζάνης.
Το 2012 η «Φυσικά Προϊόντα Κορρές» ξεκίνησε τη διάθεση των προϊόντων της σε 9 νέες αγορές -Σλοβενία, Ουκρανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Κουβέιτ, Κατάρ, Μπαχρέιν, Ιαπωνία, Καναδά- ενώ το 2013 η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Δανία, η Σουηδία και η Ταϊβάν προστέθηκαν στο δίκτυο εξαγωγών της.

Α.Π.Ε./10-10-2014

Πληροφορίες:
http://www.safran.gr

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26519&subid=2&pubid=113246084

Comments