5 Απριλίου 2015_Επίσκεψη στην έκθεση «Το Άλας της Γής – Άλας της Ιστορίας» του Βαγγέλη Ρόμπολα

5 Απριλίου 2015_ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Ο   Δ Ε Λ Τ Ι Ο
Επίσκεψη στην έκθεση «Το Άλας της Γής – Άλας της Ιστορίας»  του Βαγγέλη Ρόμπολα 
Με τον ζωγράφο κ. Βαγγέλη Ρόμπολα, εικαστικό επιμελητή του Ιστορικού Μουσείου του Μεσολογγίου «Διεξόδος».




Mε ελεύθερη είσοδο, παρουσιάζεται  στις αίθουσες της «Διεξόδου» η έκθεση «Το Άλας της Γής – Άλας της Ιστορίας»  του ζωγράφου Βαγγέλη Ρόμπολα, ο οποίος είναι και ο εικαστικός επιμελητής του Ιστορικού Μουσείου του Μεσολογγίου.
Ο Βαγγέλης Ρόμπολας, ποτισμένος από τη γοητεία του τοπίου τις μυρωδιές και την αρμύρα της μοναδικής λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, δημιούργησε με την καλλιτεχνική ευαισθησία που τον διακρίνει μια ιδιαίτερη εικαστική τριλογία πάνω στην αίγλη του απέραντου λευκού και της ονειρικής λιμνοθαλασσιώτικης γαλήνης Δημιουργίες από αλάτι της Μαύρης και Άσπρης Αλυκής του Μεσολογγίου και από σπαράγματα και απομεινάρια της φύσης και των ανθρώπων που περισυνέλεξε, είναι εμπνευσμένη από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Διονυσίου Σολωμού και χωρίζεται σε τρείς ενότητες.
Η πρώτη, «Ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ» αναφέρεται στην σύγκρουση και στο δίλημμα των πολιορκημένων. Ζωή ή θάνατος;Απρίλης μήνας ήτανε και ενώ η φύση τους καλούσε να ζήσουν, αυτοί βίωναν το μαρτύριο, την εξαθλίωση, την πείνα και τον θάνατο.
Η δεύτερη, «Η ΘΥΣΙΑ», είναι μια προσευχή, μια ικεσία, ένα μνημόσυνο σ΄αυτούς που έπεσαν ελεύθεροι, παράλληλα όμως και ένα μήνυμα ανάστασης, αναγέννησης και επανάκτησης των όσων χάθηκαν. Εντυπωσιάζει η αίθουσα που δεσπόζει το αλάτι  που λαμπυρίζει από το φως ενός κεριού συνοδεία ενός πένθιμου ηχητικού από καμπάνες, μνημόσυνο στους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Διονυσίου Σολωμού.
Η Τρίτη, «Η ΕΞΟΔΟΣ», σηματοδοτεί το τέλος των δεινών, την αυλαία της τραγωδίας και την κάθαρση του επισκέπτη – θεατή. Ενός θεατή του οποίου η κίνηση και η συμπεριφορά καθορίζει και την τύχη του πλανήτη γη.
Στην αίθουσα όπου βρίσκεται η υδρόγειος που λούζεται στο φως, ο καλλιτέχνης υποδέχεται τους επισκέπτες με φιλική διάθεση και συζητά μαζί τους εξηγώντας για την διετή δημιουργική προσπάθεια που έκανε για να δημιουργήσει καθώς για κάθε πλάκα αλατιού που χρησιμοποιήθηκε χρειάστηκε τουλάχιστον τρεις μήνες να στραγγίζει και να στεγνώσει και να την στηρίξει στα έργα του.
Στις Γιορτές Εξόδου 2015, κατά την διάρκεια του προσκυνήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου στο Ταφείο των Ηρώων, προσφέρθηκε  ένα από τα έργα του δημιουργού, από τον κ. Νικόλαο Καραπάνο, Δήμαρχο της Ιερής Πόλης  του Μεσολογγίου.
Α.Π.Ε./4-5-2015 




Comments