Ισπανία: Τα «Ολογράμματα για την Ελευθερία» ενάντια στο νόμο-φίμωτρο

Πρωτότυπη διαμαρτυρία


Πολίτες από όλο τον κόσμο έλαβαν μέρος της Μ. Παρασκευής σε μια μοναδική πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Μαδρίτης ενάντια στον ισπανικό νόμο που βάζει περιορισμούς στα δικαιώματα του κόσμου να διαδηλώνει. Ωστόσο, κανείς δεν συμμετείχε, στην πραγματικότητα, σε αυτό το εικονικό συλλαλητήριο, εκτός από τα ολογράμματα διαδηλωτών, τα οποία προβλήθηκαν επάνω στους τοίχους της Βουλής.
Την πρωτότυπη αυτή διαμαρτυρία ενάντια στο «Νόμο για την Προστασία των Πολιτών», πιο γνωστό ως «νόμο-φίμωτρο» διοργάνωσαν ομάδες ακτιβιστών σε συνεργασία με τα κόμματα της ισπανικής αντιπολίτευσης αλλά και με μερίδα ΜΜΕ. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους αυτής της καμπάνιας διαμαρτυρίας, που φέρει τίτλο «Ολογράμματα για την Ελευθερία» (σ.σ. Hologramas para la Libertad), «ο νόμος αυτός περιορίζει τις ελευθερίες των πολιτών και ποινικοποιεί το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν».
«Προκειμένου να απαντήσουμε σε αυτή την αδικία», σημείωσαν οι ακτιβιστές, «εντοπίσαμε την ανάγκη να ξεκινήσουμε ένα διαφορετικό είδος διαμαρτυρίας που θα έκανε τις απαιτήσεις μας ασταμάτητες: την πρώτη ολογραμμική διαμαρτυρία στην Ιστορία».
Ο «νόμος-φίμωτρο», ο οποίος εγκρίθηκε από την κάτω Βουλή της Ισπανίας το Δεκέμβριο του 2014, δίνει σαρωτικές εξουσίες στις αστυνομικές αρχές για την καταστολή απεργιακών κινητοποιήσεων, διαμαρτυριών και συλλαλητηρίων.Μεταξύ άλλων, η νέα νομοθεσία κηρύσσει παράνομη τη διαδήλωση έξω από κυβερνητικά κτίρια, προτάσσει την επιβολή προστίμου ύψους 600 ευρώ σε όσους δεν σέβονται οποιονδήποτε ένστολο, ενώ επισύρει τσουχτερό πρόστιμο 30.000 ευρώ σε όποιον διαδηλωτή απαθανατίζει αστυνομικό σε φωτογραφία ή βίντεο, έστω κι αν αυτός πρωταγωνιστεί σε πράξεις βίας.
Ουσιαστικά, ο «νόμος-φίμωτρο» δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να απαγορεύει οποιαδήποτε μορφή διαμαρτυρίας, εάν υπάρχει φόβος για διατάραξη της δημόσιας τάξης.
«Εάν είσαι άτομο, δεν μπορείς να εκφραστείς ελεύθερα. Αυτό μπορείς να το κάνεις μόνον εάν γίνεις ολόγραμμα», λέει μια γυναίκα στο βίντεο που δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας «Ολογράμματα για την Ελευθερία».

Comments