Στο καλοκαιρινό πανηγύρι του Άη – Συμιού

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Ο   Δ Ε Λ Τ Ι Ο
Στο καλοκαιρινό  πανηγύρι του Άη – Συμιού
 Το λεβεντοπανήγυρο του Άη - Συμιού, ένα από τα σήματα κατατεθέν της ιστορικής πόλης του Μεσολογγίου. Διοργανώνεται το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος  και φέτος ξεκίνησε το Σάββατο 30 Μαΐου και τελείωσε την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015.
Είναι ένα αυθεντικό πανηγύρι με ιστορικό και θρησκευτικό χαρακτήρα, που διοργανώνεται από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης της Ιερής Πόλης. Οι Μεσολογγίτες, κατόρθωσαν να διατηρήσουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου, τα στοιχεία που το συνθέτουν και σύμφωνα με τεκμηριωμένες ιστορικές μαρτυρίες είναι το μοναδικό αστικό πανηγύρι σε όλη την Ελλάδα.
Οι πανηγυριστές χωρίζονται σε «αρματωμένους» και «καταβαλαραίους». Οι αρματωμένοι δημιουργούν παρέες, από 8-20 άτομα και ντύνονται με την παραδοσιακή μεσολογγίτικη φορεσιά (ντουλαμάς). Οι καβαλαραίοι, στη πλειοψηφία τους είναι νέοι που ιππεύουν άλογα, τιμώντας τις παραδόσεις του τόπου.
Στο φωτεινό πανηγύρι που ξεκίνησε το Σάββατο, οι παρέες των πανηγυριστών συγκεντρώθηκαν στα στέκια τους, σε διάφορα σημεία της πόλης του Μεσολογγίου για το παραδοσιακό γλέντι. Σκορπίζοντας δολάρια οι παρέες, δείχνουν την ευχαρίστηση τους στους ήχους του ζουρνά και του νταουλιού που παίζουν οι γύφτο.
Την Κυριακή, οι παρέες (αρματωμένοι και καβαλαραίοι) προσκύνησαν στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα  και πήραν από το εφημέριο του ναού τη Σημαία των Εξοδιτών. Στην συνέχεια, ξεκίνησαν προς τον Κήπο των Ηρώων, όπου τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στον Τύμβο των Ηρώων
Οι πανηγυριστές ξεκίνησαν για το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Συμεώνος (2χλμ. από τον κόμβο του ΤΕΙ Μεσολογγίου). Στο γλέντι του ιστορικού πανηγυριού συμμετέχουν εκατοντάδες ντόπιων και ξένων επισκεπτών. Την Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2015, το πρωί του Αγίου Πνεύματος, όλοι συμμετέχουν την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ενώ τελείται Θεία Λειτουργία και στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στην Κλείσοβα. Ακολουθεί το Μνημόσυνο των Εξοδιτών στον τόπο που είχαν συμφωνήσει να συγκεντρωθούν όσοι θα είχαν την τύχη να γλιτώσουν από την Έξοδο. Δυστυχώς, οι εχθροί, καλά πληροφορημένοι, τους περίμεναν για να τους αποτελειώσουν. Σήμερα ένας πελώριος άσπρος Σταυρός υψώνεται στη μνήμη τους. Το βράδυ το πανηγύρι συνεχίζεται στην πόλη του Μεσολογγίου, όπου μετέχει πλήθος κόσμου όχι μόνο  απ’ όλη την Ελλάδα.
Την Τρίτη, 2 Ιουνίου 2015, γιόρτασε η Αγία Τριάδα, το ιστορικό εκκλησάκι της θρυλικής Κλείσοβας. Στο Μνημείο των Πεσόντων τελέστηκε  επιμνημόσυνη Δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων.
Ξημερώματα Τετάρτης, τελείωσε το μοναδικό, εθνικό-θρησκευτικό «Πανηγύρι του Άη-Συμιού», για το 2015, όπου φέτος το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, η κοσμοσυρροή ήταν μεγάλη. Η πόλη και το ιστορικό μοναστήρι στους πρόποδες του Ζυγού, βίωσαν μοναδικές στιγμές κατάνυξης, αλλά και διονυσιακής λατρείας.
Από την άλλη ημέρα, ξεκίνησαν οι ετοιμασίες για τον γιορτασμό της επόμενης χρονιάς, με τους πανηγυριστές να αποχαιρετίζονται τραγουδώντας:
«Πάλε καλές αντάμωσες, πάλε ν’ ανταμωθούμε
στον Άη – Συμιό, στον πλάτανο και στην κρύα βρυσούλα…”

Α.Π.Ε./4-6-2015


Μέσα από την φωτογραφική μου μηχανή το καλοκαιρινό  πανηγύρι του Άη – Συμιού 
στην Ι.Π. Μεσολογγίου, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος 
(Σάββατο 30 Μαΐου έως και Τρίτη 2 Ιουνίου 2015)
 Και του χρόνου!
Ευγενία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Α ΜΕΡΟΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Β ΜΕΡΟΣ



Comments