ΈΝΩΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ε.Π.Ε.)



ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΈΝΩΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ε.Π.Ε.)
ΤΗΣ κας ΑΡΒΑΝΙΤΗ – ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ
ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


Συνάντηση και ενημέρωση στην βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων κα Αρβανίτη - Πρεβεζάνου Ευγενία, εν όψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, έγινε στις 5/6/2012 από τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας (Ε.Π.Ε.).

Κατά την συνάντηση δόθηκε η δυνατότητα για λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με τις θέσεις της Ε.Π.Ε. Κατά την ενημέρωση διατυπώθηκε η ουσιαστική και ενεργή συμμετοχή της Ένωσης, η οποία εκπροσωπεί τους Πληροφορικούς των ιδρυμάτων του Πανεπιστημιακού και του Τεχνολογικού τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας μας, σε κάθε θεσμικό όργανο με ουσιαστικές αρμοδιότητες για την αξιοποίηση της Πληροφορικής και των συναφών τεχνολογιών

Έγινε ανάλυση των κύριων προτάσεων της Ένωσης, για μια σειρά άμεσων αλλά και ευρύτερων μέτρων, προκειμένου η Χώρα όχι μόνο να εξέλθει από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται και να τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης. Επιτακτικές, σε μια εποχή, που ο εκσυγχρονισμός του Δημοσίου, η επανεκκίνηση της Εθνικής μας Οικονομίας και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού αποτελούν μονόδρομο, μοναδική εναπομένουσα απάντηση για την ανασυγκρότηση της χώρας μας και τη Σωτηρία του Έθνους.

Μονόδρομος σε μια περίοδο που ο κίνδυνος μετανάστευσης του επιστημονικού δυναμικού της χώρας από τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές των Ελληνικών Κυβερνήσεων της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας και την ανυπαρξία στρατηγικού σχεδιασμού διαμορφώνουν μία ακόμα ορατή απειλή για το μέλλον της Χώρας.
Μεταξύ άλλων αναπτύχθηκαν οι προτάσεις της Ε.Π.Ε. για τον σχεδιασμό

I. Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής, αλλά και για την

II. Θεσμοθέτηση Ανεξάρτητου Συμβούλου της Πολιτείας για θέματα Πληροφορικής και Επικοινωνιών (όπως του προτεινόμενου ΕΘΕΠΕ), που θα αποτελεί εγγυητή για τον ορθό σχεδιασμό και αποτελεσματική υλοποίηση έργων μείζονος και ελάσσονος σημασίας οι οποίες είναι ακόμα πιο επίκαιρες από ποτέ.

Η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κα Αρβανίτη - Πρεβεζάνου Ευγενία συνεχάρη την Ένωση Πληροφορικών για την συμβολή της, και θα προωθήσει τις προτάσεις της Ένωσης στην Διαβούλευση της τελικής Πρότασης ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Επιπροσθέτως δεσμεύτηκε για την εφαρμογή των προτάσεων της Ε.Π.Ε. μετεκλογικά.

Μεταξύ άλλων κα Αρβανίτη - Πρεβεζάνου Ευγενία δήλωσε:

«Ο κλάδος της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών, βιώνει μια ζοφερή πραγματικότητα με κύρια ευθύνη, δυστυχώς, της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, η οποία συνεχίζει να λαμβάνει αποσπασματικά μέσα από αγκυλώσεις, γραφειοκρατικούς περιορισμούς, συντεχνιακές σκοπιμότητες και μικροκομματικούς στραγγαλισμούς.

Για την θεμελίωση μιας σύγχρονης Κοινωνίας της Πληροφορίας και της Γνώσης προς όφελος του συνόλου των Πολιτών και της Χώρας, υπάρχει ανάγκη άμεσης διαμόρφωσης αλλά και εφαρμογής μιας Υψηλής Ψηφιακής Στρατηγικής που θα υπηρετεί αναπτυξιακούς αλλά και ευρύτερους εθνικούς στόχους, ενώ θα εξασφαλίζει και την επιβίωση γενικότερα του ελληνισμού.»

Α.Π.Ε./ 6-6-2012

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Ακολουθούν οι προτάσεις της Ε.Π.Ε. για μία Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική, αλλά και για τη θεσμοθέτηση ανεξάρτητου Συμβούλου της Πολιτείας για θέματα Πληροφορικής και Επικοινωνιών


Η Ε.Π.Ε. σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα πρότεινε την εφαρμογή των παρακάτω μέτρων:

Α. Θεσμικά μέτρα

1. Άμεση δημιουργία Εθνικού Επιμελητηρίου Πληροφορικής και Επικοινωνιών – ΕΘΕΠΕ

2. Καθιέρωση και παγίωση Ανωτάτου Κυβερνητικού Οργάνου Πληροφορικής και Επικοινωνιών, για τη διασφάλιση κεντρικού σχεδιασμού, το συντονισμό όλων των επιμέρους Υπηρεσιών και την εφαρμογή ενιαίας κυβερνητικής στρατηγικής.

3. Δημιουργία φορέα με στόχο την υψηλή και αποτελεσματική ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών. Παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη και πρακτικά αναπάντητη εκ μέρους της Πολιτείας η πρόσφατη παρέμβασή μας για το ζήτημα της Πολιτικής Ασφάλειας σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς

Β. Μέτρα για το δημόσιο τομέα:

1. Κατάργηση των αντιεπιστημονικών διακρίσεων ανάμεσα σε ειδικότητες software και hardware στους κλάδους Πληροφορικής (όπου δεν έχουν ακόμη καταργηθεί).

2. Ίδρυση διευθύνσεων ή τμημάτων Πληροφορικής και Επικοινωνιών σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς ανάλογα με το μέγεθός τους και στελέχωσή τους από πληροφορικούς. Παράλληλα, αλλαγή των οργανισμών των φορέων ώστε να προΐστανται στις οργανικές μονάδες πληροφορικής υπάλληλοι κλάδου πληροφορικής και μόνο ελλείψει τέτοιων υπαλλήλων να προΐστανται υπάλληλοι άλλων κλάδων.

3. Διαρκή επιμόρφωση των Δημοσίων Υπαλλήλων στις ΤΠΕ .

4. Προγραμματισμός της σταδιακής μετάταξης στους φυσιολογικούς τους κλάδους των δημοσίων υπαλλήλων και των εκπαιδευτικών άλλων ειδικοτήτων που εντάχθηκαν στους κλάδους Πληροφορικής και δεν διαθέτουν βασικό τίτλο σπουδών Πληροφορικής.

5. Αναμόρφωση του προσοντολογίου του Δημοσίου.

Γ. Μέτρα για τον ιδιωτικό τομέα:

1. Επιτάχυνση και διεύρυνση των προγραμμάτων παροχής φθηνών ευρυζωνικών υπηρεσιών.

2. Περαιτέρω διεύρυνση των μέτρων για την ίδρυση παραγωγικών μονάδων Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Δ. Μέτρα για την εκπαίδευση και τον ψηφιακό αλφαβητισμό:

1. Καθορισμός της φυσιογνωμίας των τμημάτων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Πανεπιστημίων και ΑΤΕΙ με βάση ενιαίο κορμό βασικών μαθημάτων.

2. Εξορθολογισμός των εισακτέων στα τμήματα Πληροφορικής και Επικοινωνιών Πανεπιστημίων και ΑΤΕΙ.

3. Θέσπιση αδιάβλητου συστήματος πιστοποίησης γνώσεων χρήσης υπολογιστών.

4. Σύνδεση της διδασκαλίας της Πληροφορικής με τις γενικότερες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

5. Για την επίτευξη διαρκούς ανάπτυξης και την μακροπρόθεσμη προοπτική των ΤΠΕ και της Χώρας μας γενικότερα,η Ε.Π.Ε. προτείνε:

1. Υιοθέτηση πολιτικής αυτοδύναμης ανάπτυξης των ΤΠΕ, βάσει τεσσάρων αξόνων οι οποίοι ακολουθούνται από τεχνολογικά αναπτυσσόμενες χώρες:

i. Συστηματική εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού στις ΤΠΕ.

ii. Συστηματική ενίσχυση της εγχώριας ανάπτυξης τεχνογνωσίας και τεχνολογίας.

iii. Συστηματική αξιοποίηση του Ελεύθερου Λογισμικού και Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα.

iv. Συνεργασίες με άλλες χώρες που έχουν αντίστοιχες προτεραιότητες και στόχους.

2. Την αναγκαιότητα για τη θεσμική και την επί της ουσίας διαμόρφωση της Κοινωνίας της Πληροφορίας, προκειμένου να προστατευθούν τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που δημιουργεί η Κοινωνία της Πληροφορίας.

3. Τη διάσταση της περιφερειακότητας και της διεθνούς συνεργασίας στα πλαίσια μιας Υψηλής Ψηφιακής Στρατηγικής και πώς αυτή μπορεί να υπηρετηθεί από το προτεινόμενο Εθνικό Επιμελητήριο Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

4. Την αξιοποίηση της Υψηλής Ψηφιακής Στρατηγικής με γενικότερη κινητοποίηση πόρων στα πλαίσια όλων των πτυχών του δημόσιου βίου.

Ενδεικτικά, έγινε παραπομπή στις παρακάτω παρεμβάσεις της Ε.Π.Ε.:

1. Πρόταση νόμου για την ίδρυση Εθνικού Επιμελητηρίου Πληροφορικής και Επικοινωνιών

http://www.epe.org.gr/various/EThEEP.zip

2. Παρέμβαση στη Διαβούλευση για τη Μελλοντική Στρατηγική ΕΕ 2020

http://www.epe.org.gr/showarticle.jsp?articleid=386

3. Παρέμβαση για τη Συγκρότηση Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής

http://www.epe.org.gr/showarticle.jsp?articleid=235

4. Παρέμβαση στην Προκαταρκτική Διαβούλευση για την Αναμόρφωση του Θεσμικού Πλαισίου Μελετών και Έργων

http://www.epe.org.gr/showarticle.jsp?articleid=389

5. Προτάσεις για την Πληροφορική Παιδεία και τη δια βίου μάθηση

http://www.epe.org.gr/various/Ypomnhma_YPEPTH_2010_10_10_PLIROFORIKH_PAIDEIA.pdf






Comments