Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015 - Επίσκεψη της κα Αρβανίτη – Πρεβεζάνου Ευγενίας, πρ. βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων– πολιτευτού Αιτωλοακαρνανίας, στο Δημαρχείο Αγρινίου.


 Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015
Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ
Επίσκεψη της κα Αρβανίτη – Πρεβεζάνου Ευγενίας, πρ. βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων– πολιτευτού Αιτωλοακαρνανίας, στο Δημαρχείο Αγρινίου.
Συζήτηση με τον Γ. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, Δήμαρχο Αγρινίου.

 Την Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015, η κα Αρβανίτη – Πρεβεζάνου Ευγενία, πρ. βουλευτής - πολιτευτής Αιτωλοακαρνανίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, συνοδευόμενη από τον κ. Γ. Τσαπάρα, επικεφαλής της Συντονιστικής Αγρινίου των ΑΝ.ΕΛ. επισκέφτηκαν τον Γ. Παπαναστασίου, Δήμαρχο Αγρινίου.
Σε συζήτηση η οποία διήρκεσε σχεδόν μια ώρα συζητήθηκαν θέματα ενδιαφέροντος τοπικής αυτοδιοίκησης, ενημέρωση για τις επικείμενες προσλήψεις κοινωφελούς εργασίας αλλά και την δυνατότητα χρηματοδότησης των Δήμων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. καθώς υπάρχει κίνδυνος διακοπής  της χρηματοδότησης των δήμων από την κεντρική κυβέρνηση, Αναφορά για την ανάγκη δημιουργίας ενός έξυπνου δικτύου Έξυπνων - δημιουργικών πόλεων, με Συνδεδεμένη Αστική Ανάπτυξη, ώστε να υπάρξει αμοιβαίο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κέρδος.

Η κα Αρβανίτη  – Πρεβεζάνου Ευγενία,  τον ενημέρωσε για την έντονη δυσαρέσκεια των Μεσολογγιτών, σχετικά με τα λεγόμενα του σε διάρκεια εκδήλωσης  και την αντιπαράθεση του με τον Ν. Καραπάνο, Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου. Σε αυτό το σημείο ο Γ. Παπαναστασίου, εξέφρασε το παράπονο του για μη συνεργασία του Δήμου Μεσολογγίου για κατάθεση από κοινού προγράμματος, σχετικά με  κοινωνικές δομές, καθώς ο Δήμαρχος Μεσολογγίου προτίμησε για το ίδιο πρόγραμμα να συνεργαστεί με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, παρόλο που ο Δήμος Αγρινίου διαθέτει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για συντονιστής εταίρος, προειδοποιώντας για κίνδυνο απώλειας του προγράμματος, από την πόλη της Πάτρας,

Δοθείσης ευκαιρίας, η κα Αρβανίτη – Πρεβεζάνου Ευγενία, πολιτευτής Αιτωλοακαρνανίας, απέδωσε ενημερωτική επιστολή στον κ Γ. Παπαναστασίου, στην οποία  αφιέρωσε τους στίχους από τον  «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» του εθνικό μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού: ¨η διχόνοια οπού βαστάει ένα σκήπτρο η δολερή, καθενός χαμογελάει ¨Πάρτο¨, λέγοντας, και συ...¨ και μεταξύ άλλων ανέεφερε:
          - «Το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο είναι δύο πόλεις,  αλληλένδετες και αλληλοεξαρτώμενες σε πολλά επίπεδα τοπικής διακυβέρνησης – νομικά, κυβερνητικά, οικονομικά, συστημικά, πολιτικά και οργανωτικά Κανείς δεν φέρει αμφιβολίες της πληθυσμιακής και αναπτυξιακής δυναμικής του Αγρινίου αλλά ούτε, σε παγκόσμιο επίπεδο, για το ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν της Ι.Π. Μεσολογγίου. Σε συνδυασμό δε, με την Ναύπακτο, Αμφιλοχία, Ξηρόμερο, Βόνιτσα, Αστακό κ.ά. πόλεις χαρακτηρίζουν την πορεία του νομού Αιτωλοακαρνανίας ο οποίος τα τελευταία πενήντα χρόνια είναι παραμελημένος  και σχεδόν αποκλεισμένος από κεντρικούς σχεδιασμούς ανάπτυξης.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια δημόσιων διαφωνιών και αντιπαραθέσεων μεταξύ πόλεων. Αντίθετα είναι επιτακτική η ανάγκη συνεργασίας όμορων αστικών δομών, που προωθούν το μοντέλο δημιουργίας ενός έξυπνου δικτύου δημιουργικών πόλεων, ώστε να υπάρξει αμοιβαίο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κέρδος.»

Στη συνέχεια, τον προσκάλεσε για την από κοινού διεκδίκηση της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου για τον θεσμό της “Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης” όπου θα αναδειχθεί το μεγαλείο της ηρωικής ΕΞΟΔΟΥ και της θυσίας των «ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΩΝ», Ελλήνων και Φιλελλήνων. 
Ο κος Γ. Παπαναστασίου  αποδεχόμενος την πρόσκληση  της κυρίας ΑρβανίτηΠρεβεζάνου Ευγενίας, επιβεβαίωσε  την επιθυμία του  για αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο πόλεων και  ότι από πλευράς του  θα υπάρχει αμέριστη συμπόρευση.-

Α.Π.Ε./ΑΓΡΙΝΙΟ:25-2-2015

                                      Η πλήρης ενημερωτική επιστολή της κας Ευγενία Αρβανίτη - Πρεβεζάνου, 
                                    η οποία εδόθη στον  κ. Γεώργιο Παπαναστασίου Δήμαρχο Αγρινίου


ΠΡΟΣ: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΥΠΟΨΗ: κ. ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
 Δήμαρχο Δήμου Αγρινίου
ΚΟΙΝ: Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου
Δημοτικοί Σύμβουλοι

Αγρίνιο, 24 Φεβρουαρίου 2015   

«ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, Γ. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
Κυρίες και κύριοι Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι,
η συμβολή της Αυτοδιοίκησης για την υλοποίηση αποτελεσματικών κοινωνικών πολιτικών και δράσεων για τους πολίτες, είναι καθοριστική. Σε αυτή τη δύσκολη για την Πατρίδα μας συγκυρία καθώς υπάρχει κίνδυνος διακοπής  της χρηματοδότησης των δήμων από την κεντρική κυβέρνηση, η μοναδική εισροή πόρων πέραν των δημοτικών τελών, θα αντλείται από Ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία κατευθύνονται κυρίως σε Έξυπνες Πόλεις με Συνδεδεμένη Αστική Ανάπτυξη.
Κύριε  Γ. Παπαναστασίου, Δήμαρχε Αγρινίου
το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο είναι δύο πόλεις, αλληλένδετες και αλληλοεξαρτώμενες σε πολλά επίπεδα, τοπικής διακυβέρνησης, νομικά, κυβερνητικά, οικονομικά, συστημικά, πολιτικά και οργανωτικά.
Κανείς δεν  φέρει αμφιβολίες της πληθυσμιακής και αναπτυξιακής δυναμικής του Αγρινίου αλλά ούτε, σε παγκόσμιο επίπεδο, για το ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν της Ι.Π. Μεσολογγίου. Σε συνδυασμό  δε, με την Ναύπακτο, Αμφιλοχία, Ξηρόμερο, Βόνιτσα, Αστακό κ.ά. πόλεις, χαρακτηρίζουν την πορεία του νομού Αιτωλοακαρνανίας ο οποίος τα τελευταία πενήντα χρόνια είναι παραμελημένος  και σχεδόν αποκλεισμένος από κεντρικούς σχεδιασμούς ανάπτυξης.
Σημαντικότατη πρωτοβουλία για τον νομό, είναι η ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς πρωτοβουλίες και σχέδια, επιδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία, συνεισφέρουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο προωθώντας την Κοινωνική Αλληλεγγύη, την Απασχόληση και την Κοινωνική Συνοχή.
 Κυρίες και κύριοι, με έκπληξη όλοι οι Αιτωλοακαρνάνες, διαπιστώσαμε την δημόσια διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα του Δημάρχου Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου και τουΔημάρχου Μεσολογγίου, Ν. Καραπάνου.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια δημόσιων διαφωνιών και αντιπαραθέσεων μεταξύ πόλεων.  Αντίθετα είναι επιτακτική η ανάγκη συνεργασίας όμορων αστικών δομών, που προωθούν το μοντέλο δημιουργίας ενός έξυπνου δικτύου δημιουργικών πόλεων, ώστε να υπάρξει αμοιβαίο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κέρδος.
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε Γεώργιε Παπαναστασίου,
ο πολιτισμός, διευρύνεται ως έννοια και περιλαμβάνει κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς στόχους, σας προσκαλώ από κοινού να διεκδικήσουμε και να αποδώσουμε το κύρος που φέρει ο θεσμός της “Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης” στην Ιερά πόλη Μεσολογγίου και στο μεγαλείο της ηρωικής ΕΞΟΔΟΥ και της θυσίας των «ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΩΝ», Ελλήνων και Φιλελλήνων.
Καθώς σκοπεύουν να διεκδικήσουν μέχρι στιγμής και οι πόλεις του Βόλου, της Σύρου, της Καλαμάτας και της Τρίπολης, είναι σαφές ότι η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου ως «ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»  επάξια διεκδικεί να εκπροσωπήσει τον θεσμό, καθώς συμπίπτει με την επέτειο για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων όπου με την πτώση σου υπήρξε η αντιστροφή του κλίματος για τους επαναστατημένους στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο.
Επιτρέψτε μου δε, να σας αφιερώσω κάποιους στίχους από τον  «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού ο οποίος  ύμνος καθιερώθηκε ως ο εθνικός ύμνος των Ελλήνων, εμπνευσμένος από τον εθνικό μας ποιητή ο οποίος άκουγε τον  απόηχο της πρώτης πολιορκίας του Μεσολογγίου που έφτανε ως τη Ζάκυνθο :
¨η διχόνοια οπού βαστάει ένα σκήπτρο η δολερή, καθενός χαμογελάει
¨Πάρτο¨, λέγοντας, και συ...¨
Καθώς αναμένεται θετικός αντίκτυπος στις πόλεις Αγρινίου και Μεσολογγίου και όχι μόνο, με σημαντικές επιδράσεις στις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες τάσεις του τουρισμού και στην οικονομία είμαι βέβαια για την θετική σας ανταπόκριση.  Πάντα δίπλα σας για  κοινούς αγώνες.
Από καρδιάς

ΑΡΒΑΝΙΤΗ - ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ
πρ. Βουλευτής ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ – πολιτευτής Αιτωλοακαρνανίας
αν. τομεάρχης κοινοβουλευτικής ομάδας Ανάπτυξης υποδομών και Δικτύων
Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Π

Comments