Η αδελφοποίηση λιμανιών Πάτρας και Καλίνινγκραντ, το εντυπωσιακό Ρωσικό ιστιοφόρο «Kruzenshtern», το Μεσολόγγι, η Ναύπακτος, οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και δυσάρεστες διαπιστώσεις.



30 και 31 Μαρτίου 2015 στα πλαίσια των εκδηλώσεων αδελφοποίησης των λιμένων της  Πάτρας και του Καλίνινγκραντ,  θα βρίσκεται στην Πάτρα το εντυπωσιακό Ρωσικό ιστιοφόρο «Kruzenshtern».

Η κα Αρβανίτη – Πρεβεζάνου Ευγενία, σε συνεργασία με το επίτιμο Ρώσικο προξενείο, τον πλοίαρχο του δεύτερου μεγαλύτερου ιστιοπλοϊκού πλοίου του 20ου αι, του Ρωσικού Ναυτικού και το Διαπολιτιστικό Κέντρο, με την προϋπόθεση να παραχωρηθούν δύο πούλμαν για την μεταφορά τους, εξασφάλισε την προσέλευση μελών πληρώματος, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων από το κρατικό κανάλι της Ρωσίας να παρουσιαστούν και να τιμήσουν στην Αιτωλοακαρνανία και όχι μόνο στο μνημείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. 
Παρόλες τις προσπάθειες που έγιναν δεν ήταν εφικτή, ούτε από τον Δήμο της Ι.Π. Μεσολογγίου, ούτε από τον Δήμο Ναυπακτίας αλλά ούτε και από το ΚΤΕΛ Δυτικής Ελλάδος και άλλους φορείς, να μεταφερθούν και στην Αιτωλοακαρνανία, γεγονός για το οποίο η κα Αρβανίτη – Πρεβεζάνου Ευγενία, εκδήλωσε την δυσαρέσκεια της:
          - «Δυσάρεστη έκπληξη για εμένα, ήταν όταν την σημαντική και σπάνια ευκαιρία που προσφέρουν οι εκδηλώσεις η αδελφοποίηση λιμένων, την οποία σχεδόν ανέξοδα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε αναδεικνύοντας τον τόπο μας και την ιστορία του, χάθηκε.
           Δεύτερη δυσάρεστη έκπληξη, ήταν η άρνηση ακόμα και να συζητήσει η ελληνική              πλευρά από τις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού την προσφορά του Ρώσου Πρύτανη της Σχολής για ανταλλαγή και πρακτική εκπαίδευση των σπουδαστών, καθώς ο αρμοδίως υπεύθυνος, θεώρησε περιττή οποιαδήποτε  συζήτηση αφού οι σχολές καλύπτονται από την συνεργασία τους με ιδιωτικές ναυτιλιακές εταιρείες. Βέβαια δεν έλαβα καμιά απάντηση σχετικά με την εκπαίδευση των γυναικών, οι οποίες δυσκολεύονται να βρουν εταιρεία με αιτία πολλές φορές και το χάσιμο ενός   εκπαιδευτικού έτους από τις σπουδές τους,
           Λυπηρό να διαπιστώνω όχι απλά την απάθεια αλλά σχεδόν την άρνηση  ορισμένων να βοηθήσουν τον τόπο και τα νιάτα.
           Το πάνω και κάτω από το αυλάκι καλά κρατεί.
           Πρέπει όλοι να αλλάξουμε, όχι αύριο, αλλά χτες….»

Α.Π.Ε/29-2-2015

Ενημερωτικά στοιχεία για το «Kruzenshtern» 

Το «Kruzenshtern» είναι τετρακάταρτος μυοδρόμωνας και το δεύτερο μεγαλύτερο ιστιοπλοϊκό που ναυπηγήθηκε αρχές του 20ου αιώναΜέχρι σήμερα παραμένει μάχιμο ταξιδεύοντας στις θάλασσες του κόσμου και αποτελεί το στολίδι του Ρωσικού Ναυτικού.  

Αρχικά ονομαζόταν Padua (Πάντοβα), προς τιμήν της ιταλικης πόλης) ναυπηγήθηκε την περίοδο 1925—1926 στη Γερμανία. Tο 1946 αποδόθηκε στην ΕΣΣΔ ως μέρος των πολεμικών αποζημιώσεων και μετονομάστηκε σε Kruzenshtern, προς τιμήν του ρώσου θαλασσοπόρου Ιβάν Φίοντοροβιτς ΚρουζενστέρνΈχει πραγματοποιήσει πολλές υπερατλαντικές αποστολές, διαπόντιες εξορμήσεις αλλά και τον γύρο του κόσμου, ενώ από το 1970, έχει υπηρετήσει ως σκάφος κατάρτισης για την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. 

Σε σταθερή βάση βρίσκεται στο Καλίνινγκραντ και το Μουρμάνσκ, στην Αλάσκα. 







Comments