«Το ΑΛΑΣ της γης – ΑΛΑΣ της ιστορίας»

"Το ΑΛΑΣ της γης - ΑΛΑΣ της ιστορίας" στην Διέξοδο























Με δημιουργίες από αλάτι του εικαστικού Βαγγέλη Ρόμπολα ανοίγει και φέτος η «Διέξοδος» την αυλαία των κορυφαίων και γνωστών στο πανελλήνιο Γιορτών Εξόδου.

«Το ΑΛΑΣ της γης – ΑΛΑΣ της ιστορίας» τιτλοφορείται η έκθεση που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου και με την οποία θα ξεκινήσουν οι Γιορτές σημειολογικά από το σπίτι του Αρχηγού της Φρουράς Θανάση Ραζηκότσικα όπου στεγάζεται και λειτουργεί το Ιστορικό Μουσείο της «Διεξόδου».
Το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015 στις 8 το βράδυ ο Δήμαρχος   Νίκος Καραπάνος θα κηρύξει την έναρξη των Γιορτών εγκαινιάζοντας την έκθεση του καλλιτέχνη που από εικοσαετίας δημιουργεί με υλικό το ιδιαίτερο τοπικό προϊόν της Μαύρης και Άσπρης Αλυκής του Μεσολογγίου.
Ο Βαγγέλης Ρόμπολας, ο ζωγράφος και εικαστικός επιμελητής της«Διεξόδου», έχοντας την τύχη να ζει σ΄έναν τόπο πραγματικά ποιητικό, ποτισμένος από τη γοητεία του τοπίου του, τις μυρωδιές και την αρμύρα της μοναδικής του λιμνοθάλασσας, δημιούργησε με την καλλιτεχνική ευαισθησία που τον διακρίνει μια ιδιαίτερη εικαστική τριλογία πάνω στην αίγλη του απέραντου λευκού και της ονειρικής λιμνοθαλασσιώτικης γαλήνης με τον γενικό τίτλο «Το ΑΛΑΣ της γης - ΑΛΑΣ της ιστορίας».
Η έκθεσή του, με δημιουργίες από αλάτι της Μαύρης και Άσπρης Αλυκής του Μεσολογγίου καθώς επίσης από σπαράγματα και απομεινάρια της φύσης και των ανθρώπων που περισυνέλεξε, είναι εμπνευσμένη από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Διονυσίου Σολωμού και χωρίζεται σε τρείς ενότητες.
Η πρώτη, «Ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ» αναφέρεται στην σύγκρουση και στο δίλημμα των πολιορκημένων. Ζωή ή θάνατος? Απρίλης μήνας ήτανε και ενώ η φύση τους καλούσε να ζήσουν, αυτοί βίωναν το μαρτύριο, την εξαθλίωση, την πείνα και τον θάνατο.
Η δεύτερη, «Η ΘΥΣΙΑ», είναι μια προσευχή, μια ικεσία, ένα μνημόσυνο σ΄αυτούς που έπεσαν ελεύθεροι, παράλληλα όμως και ένα μήνυμα ανάστασης, αναγέννησης και επανάκτησης των όσων χάθηκαν. Και
Η Τρίτη, «Η ΕΞΟΔΟΣ», σηματοδοτεί το τέλος των δεινών, την αυλαία της τραγωδίας και την κάθαρση του επισκέπτη – θεατή. Ενός θεατή του οποίου η κίνηση και η συμπεριφορά καθορίζει και την τύχη του πλανήτη γη.

Comments