Όποιος δεν ασχολείται με τα κοινά είναι ιδιώτης, εξ ου και η διεθνοποιημένη βρισιά idiot

Η νομοθεσία του Σόλωνος έρχεται να μας διδάξει την υποχρέωση τον πολίτη να συμμετέχει στα κοινά. “ Συντηρητική και αρχαιομανής άποψη” θα πει κάποιος. Αλλά η ουσία είναι η τακτική ενασχόληση με τα κοινά. Και τα κοινά δεν είναι μόνο τα της κεντρικής εξουσίας. Κοινά είναι αυτά των σχεδόν καθημερινών υποθέσεων. Κοινά είναι τα του δήμου μας, τα της κοινότητας μας, τα του νομού μας. Όποιος δεν ασχολείται με τα κοινά είναι ιδιώτης, εξ ου και η διεθνοποιημένη βρισιά idiot. Και το ιδιωτεύειν δεν είναι χαρακτηριστικό ενός δημοκρατικού πολίτη.
Σε αυτό το σημείο αγγίζουμε το θέμα του “ Καλλικράτη” και το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης.
Τι κάνουν αυτά τα δύο σχέδια της κυβέρνησης; Ενισχύουν το ιδιωτεύειν αφού αφενός απομακρύνουν (γεωγραφικά και ουσιαστικά) την εξουσία από τον πολίτη, δηλαδή τον απομακρύνουν από τα κοινά, αφετέρου δυσκολεύουν την επικοινωνία και συνεργασία των πολιτών, αφού καλλιεργούν “ παράσιτα” στις γραμμές επικοινωνίας.
Ο όρος παράσιτα δεν αφορά τους ίδιους τους λαθρομετανάστες αλλά την ποιότητα της επικοινωνίας των πολιτών η οποία υποβαθμίζεται τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.
Στη μηχανική της πολιτικής επομένως προσπαθούν να επιτευχθεί ένας μεγάλος στόχος. Η αποξένωση του πολίτη και η αδυναμία ελέγχου της εξουσίας.
Η δημοκρατία όμως όπως και κάθε πολίτευμα λειτουργεί ΜΟΝΟ αν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου της εξουσίας. Διαφορετικά έχουμε δικτατορία.
Σημείο πίεσης, η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ σε συνδυασμό με τον θυμό των πολιτών.
Ας είμαστε λοιπόν συνετοί και προπάντων με συμπεριφορά ΕΛΛΗΝΙΚΗ!

Comments