Citius - Altius – Fortius (ελλ. Γρηγορότερα - Ψηλότερα - Δυνατότερα!)

Το σύνθημα των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων είναι το παροτρυντικό 
Citius Altius Fortius! (ελλ. Γρηγορότερα - Ψηλότερα - Δυνατότερα!)
Α΄ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: ΑΘΗΝΑ, 1896
Οι γυναίκες αποκλείστηκαν από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μία Ελληνίδα δρομέας, η Κυκλαδίτισσα Μελπομένη Σταμάτα – Ρεθίθη, έτρεξε τον δικό της ιδιότυπο Μαραθώνιο αγώνα με τη προσδοκία μιας θέσης εργασίας από τον Δήμο Αθηναίων. Γίνεται αντιληπτή και οι κριτές τη σταματούν και την αποκλείουν, λόγω φύλου.

ΠΑΡΙΣΙ 1900: Οι γυναίκες προσκαλούνται να συμμετάσχουν στην αντισφαίριση, αποκαλούμενη τότε ως lown tennis,  στο golf   και στην ιστιοπλοΐα. Στους εορτασμούς όμως, των Ολυμπιάδων στο Παρίσι (1900) και στο St. Louis (1904) οι αγώνες επισκιάστηκαν από τις διεθνείς εκθέσεις στις οποίες είχαν περιληφθεί. 

Β' ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ:  ΑΘΗΝΑ, 1906
Βραχύβια αθλητική διοργάνωση, επιπέδου Ολυμπιακών Αγώνων, που διεξήχθη τον Απρίλιο του 1906 στην Αθήνα, ενδιαμέσως των Ολυμπιακών Αγώνων του Αγίου Λουδοβίκου (1904) και του Λονδίνου (1908), εξ ου και Μεσολυμπιάδα ή παραολυμπιάδα των Αθηνών. Για πρώτη φορά, δίνεται η ευκαιρία στις γυναίκες να δοκιμάσουν τις ικανότητες τους με πρώτη νικήτρια των Ολυμπιακών αγώνων στην αντισφαίριση, την Ισμήνη (Εσμέ) Σημηριώτου.

Πρωταθλήτριες                       Μετάλλια        Άθλημα             Αγώνισμα
Ισμήνη Εσμέ Σημηριώτου          Χρυσό      Αντισφαίριση       Αγώνας απλός κυριών
Σοφία Μαρίνου       Αργυρό Αντισφαίριση      Αγώνας απλός κυριών
Σοφία Μαρίνου       Αργυρό Αντισφαίριση      Αγώνας διπλός μεικτός
Ευφροσύνη (Φρόσω) Πασπάτη  Χάλκινο Αντισφαίριση      Αγώνας απλός κυριών
Ασπασία Μάτσα       Χάλκινο Αντισφαίριση      Αγώνας διπλός μεικτός

Επίσημα η συμμετοχή γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες αναγνωρίσθηκε από το 1908.
Στους VI Ολυμπιακούς Αγώνες στην Στοκχόλμη το 1912:, 57 γυναίκες από 11 κράτη, λαμβάνουν μέρος στους αγώνες κολύμβησης, στην κατάδυση και στο τένις.

VII ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: ΑΜΒΕΡΣΑ, 1920
Το 1921 στο ΜΟΝΑΚΟ, ιδρύεται το Jeux Feminines, Ολυμπιακοί Αγώνες γυναικών που διοργανώνονται για τα δύο επόμενα χρόνια.

VIII ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: ΠΑΡΙΣΙ, 1924
Πρωταθλήτριες                                   Μετάλλια        Άθλημα            Αγώνισμα
Ντόρα Βλαστού (μετέπειτα Σερπιέρη)   Αργυρό         Αντισφαίριση  Μονό αγώνισμα

Το 1925 , αποχωρεί ο Βαρόνος Ντε Κουμπερτέν από την προεδρία της Δ.Ο.Ε. ο οποίος ήταν αντίθετος με την οποιαδήποτε συμμετοχή των γυναικών στους Ολυμπιακούς αγώνες.  Την θέση αναλαμβάνει ο συγκαταβατικός Βέλγος διπλωμάτης κόμης  Ανρί ντε Μπεγέ - Λατούρ, Η προεδρία του, γίνεται το ορόσημο που ανοίγει το δρόμο για τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στα αθλητικά δρώμενα . Στους αγώνες που ακολουθούν, έχουμε την Ολυμπιακή συμμετοχή της Λένα Βαλαωρίτου (μετέπειτα Σκαραμαγκά) και της Ελένης Κοντοσταύλου (μετέπειτα Νικολοπούλου) στην αντισφαίριση.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ 1936
Αν και απαγορεύεται η παραμονή των γυναικών στο Ολυμπιακό χωριό, αυτό δεν εμποδίζει την Δομνίτσα Λανίτου – Καβουνίδου να συμμετάσχει η  Δομνίτσα Λανίτου - Καβουνίδου και έρχεται 6η   στο ΣΤΙΒΟ 80 μ. με εμπόδια
ΛΟΝΔΙΝΟ 1948 Συμμετέχει ξανά  η Δομνίτσα Λανίτου - Καβουνίδου
Δομνίτσα Λανίτου - Καβουνίδου ΣΤΙΒΟ 80 μ. με εμπόδια
Στις επόμενες Ολυμπιάδες ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ 1956, ΡΩΜΗ 1960, ΜΟΝΑΧΟ 1972, ΜΟΝΤΡΕΑΛ 1976, ΜΟΣΧΑ 1980, οι Ελληνίδες δεν έχουν ισχυρή παρουσία .

ΧΧΙΙΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1984 ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ
Στο Λος Άντζελες 1984, για πρώτη φορά οι γυναίκες τρέχουν Μαραθώνιο.  Στην Ολυμπιακή συμμετοχή των Ελληνίδων έχουμε στην αντισφαίριση, την Αγγελική: Κανελλοπούλου και για ένα μετάλλιο στο στίβο την Άννα Βερούλη. Ωστόσο αποκλείστηκε από τους αγώνες. καθώς ανιχνεύτηκε να έχει χρησιμοποιήσει την απαγορευμένη ουσία Nandrolone . 

XXIV ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1988 ΣΕΟΥΛ
Στους επόμενους Ολυμπιακούς της Σεούλ 1988, συμμετείχαν στην αντισφαίριση η  ΠΑΠΑΔΑΚΗ και η Χριστίνα Ζαχαριάδου. Δεν διαφαίνεται η επιτυχία της επόμενης Ολυμπιάδας στην Βαρκελώνη 1992 , που θα είναι σταθμός για την Ελλάδα .

ARVANITI-PREVEZANOY  EVGENIA      
       Saturday, June 27, 2015         


G.O.L.F, η λέξη εισήχθη στην Αγγλική γλώσσα από ένα παιχνίδι που επινοήθηκε στην Σκοτία. Ονομάστηκε έτσι από τα αρχικά της αγγλικής φράσης «Gentlemen Only, Ladies Forbidden»
[1]     Αντισφαίριση  = lown tennis
[1] Nandrolone, Η νανδρολόνη  ή 19-νορτεστοστερόνη, είναι ανδρογόνο αναβολικό στεροειδές.  Χρησιμοποιείται, από αθλητές  για την ανάπτυξη μυών, μείωση της κόπωσης, αύξηση της αντοχής και της επιθετικότητας. Επίσης για την ανακούφιση των φλεγμονών, των πόνων, των τενόντων, των αρθρώσεων και την τόνωση του κολλαγόνου.

Comments