30 Απριλίου 2023: ΗΜΕΡΊΔΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΉΣ και ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΎ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΎ

Κυριακή 30/4/2023
Πλησιάζουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις και το άγχος κορυφώνεται σε γονείς και μαθητές. Μου δόθηκε λοιπόν, η ευκαιρία να παραβρεθώ στην ημερίδα Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, στο αμφιθέατρο του 2ου Λυκείου Πεύκης,
Για την ανάγκη ενημέρωσης μαθητών και γονέων σχετικά με το άγχος των εξετάσεων, αναφέρθηκε ο συντονιστής της ημερίδας, κ. Νικηφόρος Κωνσταντίνου,  Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), την ανάγκη Ψυχολογικής υποστήριξης και την χρησιμότητα συμβουλευτικής ενημέρωσης σε ζητήματα επαγγελματικού προσανατολισμού.
Η πρώτη εισηγήτρια  κα Μαρία Ζάγκα, ψυχοθεραπεύτρια και πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, εστίασε στην σημαντικότητα του οικογενειακού περιβάλλοντος μεταξύ γονέων και παιδιών αλλά και στα όρια που πρέπει να τίθενται στα παιδιά καθως και στην εμπιστοσύνη και αποδοχή που πρέπει να λαμβάνουν.
Ακολούθησε ο μαθηματικός και φιλοσοφικός Σύμβουλος  κ. Πολυνίκης Τριγάζης, διευκρίνισε ότι "η γνώση  δεν είναι ποτέ σίγουρη, καθώς αποκτιέται μέσω των αισθήσεων η της νόησης." Πρότεινε κάθε άνθρωπος πρέπει να αναζητά την αταραξία και την γαλήνη εκλογικεύοντας τον φόβο. Έτσι το άτομο δεν θα διακατέχεται από άγχος είτε γραπτών,  είτε ιατρικών εξετάσεων είτε για οτιδήποτε άλλο, καθώς το άγχος δημιουργείται από κάποιον πιθανό, επικείμενο φόβο του μέλλοντος. Συμβούλευσε να υπάρχει προσπάθεια σε στόχους που θα κάνουν το άτομο χαρούμενο.
Εν συνεχεία, ο κ. Γιώργος Χατζητέγας, φροντιστής και εκπαιδευτικός αναφέρθηκε στην δυσκολία επιλογής επαγγέλματος των μαθητών και το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων. Αναφέρθηκε για το τι συμβαίνει σε άλλα κράτη όπως Κίνα και Γερμανία και στην κατά Holland εργασιακή προσωπικότητα. Τέλος, παρουσίασε τις δικές του δέκα εντολές για να βοηθήσει τους υποψήφιους φοιτητές να διαχειριστούν το άγχος των εξετάσεων. 
Ακολούθησε ο ,κ. Κωνσταντίνος Παπαγιαννούλης, σύμβουλος σπουδών και καριέρας στην PixidaEdu, αναφερόμενος στις τεράστιες επαγγελματικές αλλαγές και /ανατροπές (disruptions) της 4ης βιομηχανικής Επανάστασης στα επαγγέλματα που κινδυνεύουν να χαθούν (Disrupt) από την αγορά εργασίας αλλά και την εξέλιξη νέων που θα συνδυαστούν με έξυπνα συστήματα τεχνικής νοημοσύνης (π.χ. ChatGPT*), όπως  είναι η Νομική Πληροφορική  και η Γλωσσική Επιστήμη**, αλλά και το επάγγελμα του Επικοινωνιολόγου, προτείνοντας και τα καλύτερα πανεπιστημιακά τμήματα σπουδών στην Ελλάδα.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων των εισηγητών με γονείς και μαθητές.
Με ευκαιρία αυτής της ημερίδας θα ήθελα να γνωρίζετε πως το άγχος των εξετάσεων, είναι άγχος των γονιών και όχι των παιδιών. Άλλωστε η σημερινή αποτυχία στις εξετάσεις δεν απέχει πολύ από τον καθορισμό μιας επιτυχημένης επαγγελματικής επιλογής στο  μέλλον.
Δυστυχώς, ο επαγγελματικός προσανατολισμός ως μάθημα λείπει από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των σχολείων, καθώς λανθασμένα καταργήθηκε και δεν παύει να είναι στα μειονεκτήματα της Ελληνικής παιδείας. 
Επειδή όμως, ένα άτομο στην ζωή θα αλλάξει αρκετές φορές την επαγγελματική  του σταδιοδρομία, στην εφηβική ηλικία, δεν χρειάζεται να επιλέξει επάγγελμα, αλλά για να αποκτήσει δεξιότητες σε ότι το παθιάζει, επιλέγοντας σπουδές.
Msc, BA Επικοινωνιολόγος - Personality Creator  
Σύμβουλος Στρατηγικής Ανάπτυξης και Διαπροσωπικών Σχέσεων

*Το ChatGPT είναι αρκετά ισχυρό chatbot για να γράψει εκθέσεις και κείμενα marketing, να αναπτύξει κώδικα και να εξάγει πληροφορίες από οικονομικές εκθέσεις. Εκτιμάται  ότι το ChatGPT και τα σχετικά μελλοντικά εργαλεία λογισμικού θα επηρεάσουν τουλάχιστον το 50% των εργασιών που απαιτούνται για περίπου το 19% των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.
**Η Γλωσσική Επιστήμη, συνδυάζει ανθρωπιστικές με φυσικές επιστήμες, ενσωματώνοντας επιστημονικά πεδία όπως η ψυχογλωσσολογία και η νευρογλωσσολογία, ενώ δημιουργείται και η υπολογιστική γλωσσολογία που συνδυάζει Γλώσσα και Πληροφορική (υπολογιστικά συστήματα, μηχανική μάθηση-machine learning, μεγάλα δεδομένα-big data)


Comments