Ηλέκτωρ: Διαχείριση απορριμμάτων και πραγματικότητα...

Την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την εμπλοκή της στο έργο Ο.Ε.Δ.Α. – Χ.Υ.Τ.Α. Κερατέας. Με ναυαρχίδα το ΜΕGA, εφημερίδες και διαδικτυακά μέσα, προώθησε την ανακοίνωση αυτή στο ευρύ κοινό.

Αυτό που διακρίνει κανείς, είναι έναν φόβο και μία αμηχανία από πλευράς της εταιρείας, ειδικά από τη στιγμή που έσπασε το εμπάργκο της παραπληροφόρησης και ακούστηκε η φωνή των κατοίκων, αρχής γενομένης από την εκπομπή του κ. Λαζόπουλου.

Παρ' όλη την προσπάθεια απενοχοποίησης της εν λόγω εταιρείας από την κατασκευή ΧΥΤΑ (όπως αναφέρει και στην ανακοίνωση, όχι ΧΥΤΥ ή κάτι άλλο), η πραγματικότητα, όσον αφορά την εμπλοκή της στον ΧΥΤΑ Κερατέας, όπως και στη διαχείριση των απορριμμάτων όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη την Ελλάδα είναι διαφορετική.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά...

1. Οι εκπρόσωποι της ΗΛΕΚΤΩΡ δύο φορές τουλάχιστον στο παρελθόν (2003 και 2007) εξεδήλωσαν "ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον" για την Κερατέα.
Την πρώτη όταν "προσφέρθηκαν" να κατασκευάσουν δωρεάν εγκαταστάσεις επεξεργασίας απορριμμάτων στην Κερατέα και στο Οβριόκαστρο, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η πρόταση αυτή παρουσιάστηκε στη Κερατέα και για λόγους ευνόητους δεν έγινε δεκτή.
 
Η δεύτερη φορά ήταν το 2007, όταν με πρωτοβουλία της ζήτησε συνάντηση με την τότε νέα Δημοτική Αρχή, η οποία πραγματοποιήθηκε και στην οποία πάλι εξεδήλωσε το ενδιαφέρον της για την πραγματοποίηση του έργου ΟΕΔΑ – ΧΥΤΑ στην Κερατέα, προσπαθώντας να πείσει για την αξία του αλλά και τα "οφέλη" που θα προέκυπταν για την Κερατέα. Είναι γνωστό ότι και αυτή η πρόταση δεν έγινε δεκτή.
Για ποιο λόγο η ΗΛΕΚΤΩΡ αφού δεν ήταν ανάδοχος του έργου και ούτε καν μετείχε στις δημοπρατήσεις, εκδήλωσε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο; Αν μια εταιρεία δεν έχει έμμεσο ή άμεσο ενδιαφέρον γιατί να προβεί σε τέτοιες ενέργειες;

2. Είναι γνωστό ότι η εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ έχει αναλάβει τον Χ.Υ.Τ.Α. Γραμματικού και η εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ έχει αναλάβει τον Χ.Υ.Τ.Α. Κερατέας.
Είναι γεγονός ότι η ΗΛΕΚΤΩΡ δεν συμμετείχε στο διαγωνισμό για την Κερατέα.
Αναρωτηθείτε όμως "αν η πίτα των έργων μοιράζεται, αν υπήρξε προσύμφωνο μεταξύ συνεργαζόμενων εταιρειών ή όχι."
Φαντάζεστε τη λαϊκή κατακραυγή που θα προέκυπτε από το σκάνδαλο να αναλάβει ένας όμιλος όλα τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων;

Παρατήρηση:
Η ανάδοχος κοινοπραξία που ανέλαβε την κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Μαύρο Βουνό Γραμματικού είναι η Κ/ΞΙΑ ΛΑΜΔΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. - ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. Το περίεργο είναι πως και οι δύο εταιρείες είναι θυγατρικές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε., συστεγάζονται  στην ίδια διεύθυνση και  μέλη των δύο θυγατρικων αποτελούν την πλειοψηφία των μελών στο διοικητικό συμβούλιο της μητρικής εταιρείας!!!

3. Κι όμως υπάρχει σχέση και διαρκής συνεργασία της ΗΛΕΚΤΩΡ με τη ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ. Τρανή απόδειξη πως το έργο κατασκευής Χ.Υ.Τ.Α. στο Μαύρο Βουνό Γραμματικού, η ανάδοχος εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ το ανέθεσε (υπεργολαβία) στην εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ (!!!). Αντίστοιχα η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ για το έργο Χ.Υ.Τ.Α. Κερατέας συγκρότησε την κοινοπραξία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. – ΠΡΟΕΤ Α.Ε. – ENDRACO A.E.

Είναι λοιπόν προφανής η άμεση σχέση και συνεργασία της ΗΛΕΚΤΩΡ με τη ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ.
Ίσως δε αν η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ δήλωσει το μετοχικό της σχήμα να συνταχθούν και άλλα συμπεράσματα. Η ανακοίνωση της ΗΛΕΚΤΩΡ φωτογραφίζει άλλο όμιλο ως κατασκευαστή του ΧΥΤΑ Κερατέας, τον όμιλο Λάτση - Λασκαρίδη. Είναι γεγονός πως το μειοψηφικό πακέτο, με ποσοστό 40% των μετοχών της ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ανήκει σε αυτόν τον όμιλο. Ψάξτε να βρείτε τους μετόχους(ιδρυτικά στελέχη) του υπόλοιπου 60%...

4. Η μεγαλύτερη σχέση και η συνεργασία της ΗΛΕΚΤΩΡ με την ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ φαίνεται από το γεγονός πως οι δύο εταιρείες είναι οι μοναδικές που λανσάρουν, την αποτυχημένη και απορριπτέα στην Ευρώπη μέθοδο διαχείρισης απορριμμάτων, την τεχνολογία της βιοξήρανσης.

Είναι η τεχνολογία που αγόρασε η ΗΛΕΚΤΩΡ από την Γερμανία ως πατέντα αποκλειστική και έχει μερίδιο αγοράς μόλις 1% στην Ευρωπαϊκή αγορά!!! Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, η τεχνολογία της βιοξήρανσης, πλασάρεται στην Ελλάδα τόσο από την ΗΛΕΚΤΩΡ όσο και από την ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ. Φυσικά σε τέτοιο επίπεδο η συνεργασία των εταιρειών είναι προτιμότερη από τον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Αντιλαμβάνεστε τι προκύπτει αν επιλεγεί αυτή η τεχνολογία και μόνο αυτές οι δύο εταιρείες συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Μοιράζεται η πίτα ή όχι;

Η "συνεργασία" κατασκευαστικών εταιρείών, όπως η ΗΛΕΚΤΩΡ και η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, με μελετητικές εταιρείες, όπως η ΕΠΕΜ, ENVIROPLAN, ΦΡΑΝΤΖΗΣ, μονοπωλεί εδώ και χρόνια τη διαχείριση των απορριμμάτων. Οι εταιρείες αυτές λυμαίνονται τόσο το κατασκευαστικό κομμάτι όσο και το μελετητικό. Δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό που γράφει η Ελευθεροτυπία:  

Χρέη συμβούλου υποστήριξης της Περιφέρειας Αττικής για την εκπόνηση σχετικής μελέτης ανατίθενται στην εταιρεία του συμβούλου του γενικού γραμματέα Ι. Φραντζής & Συνεργάτες ΕΠΕ» (βλ. «Κ.Ε.», 13/2/2011). Ο κ. Ι. Φραντζής παρέχει τις συμβουλευτικές του υπηρεσίες σε θέματα απορριμμάτων από την περασμένη άνοιξη.

Αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να δείτε τα έργα που έχουν αναλάβει οι παραπάνω μελετητικές εταιρίες. Θα βγάλετε πολλά συμπεράσματα.

Ο υφιστάμενος σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων βάζει από το παράθυρο τη βιοξήρανση, τεχνολογία που όπως αναφέραμε αποκλειστικά πλασάρουν η ΗΛΕΚΤΩΡ  και η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Τρανά παραδείγματα η κατασκευή των 4 εργοστασίων βιοξήρανσης σε Γραμματικό, Κερατέα και Φυλή (2).

Οι κάτοικοι της Κερατέας και της Λαυρεωτικής γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και δικαίως ονοματίζουν την ΗΛΕΚΤΩΡ ως εμπλεκόμενη στο θέμα του Οβριοκάστρου. Τη απάντηση θα μπορούσε να δώσει κάποιος στο ερώτημα: Ποιος κρύβεται ΠΙΣΩ από τον ΧΥΤΑ Κερατέας;

Ας αποπειραθούμε να απαντήσουμε με μία ερώτηση: Σε μια ενδεχόμενη κατασκευή εργοστασίου βιοξήρανσης, θα ήταν η ΗΛΕΚΤΩΡ η κατασκευάστρια εταιρεία ή όχι;

Είναι γνωστό πως στην κατεύθυνση, προς τη συγκεκριμένη τεχνολογία της βιοξήρανσης, οδήγησαν τους "εμπλεκόμενους φορείς" (περιφέρεια, ΕΣΔΚΝΑ, αρμόδιους υπουργούς) τα στελέχη αυτών των εταιρειών, ιδιαίτερα της ΗΛΕΚΤΩΡ. Η επιλογή της μεθόδου της βιοξήρανσης, οδηγεί τη διαχείριση των απορριμμάτων στην ιδιωτικοποίηση, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τον τετραπλασιασμό του κόστους διαχείρισης. Χρήματα που θα πληρώσουμε μέσα από τα δημοτικά τέλη και που θα καταλήξουν στους ιδιώτες...

Τη μέθοδο αυτή καταγγέλλουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, η ΠΟΕ-ΟΤΑ και επιστήμονες και ως περιβαλλοντικά επικίνδυνη, αλλά και ως ασύμφορη οικονομικά.

Κλείνοντας θα παραθέσουμε ανακοίνωση της ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. με αφορμή τη απόσυρση της εταιρείας από την κατασκευή εργοστασίου στη Θήβα. Η ειρωνία είναι ορατή:

... Σε ανακοίνωσή της, η εταιρία διαχείρισης απορριμμάτων, εξηγεί ότι αφορμή για την απόρριψη του σχεδίου είναι οι αντιδράσεις που συναντά η χωροθέτηση της μονάδας από την τοπική κοινωνία, τονίζοντας ότι «αρχή και πολιτική της είναι ότι καμία επένδυση δεν μπορεί να επιβιώσει με τα μάτ». Όπως μάλιστα αναφέρει «επενδύσεις ανάλογου ενδιαφέροντος επιζητούνται εναγωνίως σε άλλες περιοχές της γης και τυγχάνουν καλύτερης υποδοχής...»

«...Σε περίπτωση που η τοπική κοινωνία, που εκπροσωπείται δια της δημοτικής αρχής, των πολιτικών κομμάτων και των λοιπών φορέων κατανοήσουν τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη καθώς και την τεραστίων διαστάσεων επένδυση που θα επιφέρει τη δημιουργία νέων και εξειδικευμένων θέσεων εργασίας για την περιοχή, η εταιρεία θα επενεξετάσει τη δυνατότητα ανάκλησης της απόφασης αυτής...»

Στην Κερατέα ισχύουν άλλα...
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από το http://antixyta.blogspot.com/2011/02/blog-post_9030.html

Comments