Αξιοποίηση Κοινοτικών Κονδυλίων

Αθήνα 2 Φεβρουαρίου 2011
Αρ. Πρωτ. 244/2-2-2011
Προς: Τον Αξιότιμο Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρό

Παρακαλώ όπως εξετάσετε, σε κάποιο από τα προσεχή Περιφερειακά Συμβούλια, την εισαγωγή προς συζήτηση των κάτωθι θεμάτων.

Θέμα: «Αξιοποίηση Κοινοτικών Κονδυλίων»

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη,
Η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες άμβλυνσης της οικονομικής κρίσης της χώρας μας. Για το σκοπό αυτό θέλουμε να προτείνουμε ορισμένες δράσεις, που μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, στο Progress ή στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Παγκοσμιοποίησης. Φυσικά, οι προτάσεις μας δεν είναι οι μοναδικές και όλες οι προτάσεις που θα συνδέονται με την απορρόφηση κοινοτικών πόρων από τις λοιπές παρατάξεις θα υπερψηφίζονται από την παράταξή μας, αλλά κρίνουμε ότι πρέπει να συζητηθούν ορισμένες δράσεις.

Θέμα 1ο) Digi –Retail και λοιπές δράσεις καινοτομίας.

Στις παρούσες δράσεις του ΕΣΠΑ χρηματοδοτούνται μόνο επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον ένα έτος λειτουργίας, όμως δεν χρηματοδοτούνται δράσεις δημιουργίας e-shop από νέους επιχειρηματίες –ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας – δηλαδή, από άτομα που έχουν μείνει άνεργοι ή είναι επιχειρηματίες ή μέλη εταιρειών και λόγω της οικονομικής συγκυρίας, επιθυμούν να ξεκινήσουν μία νέα δραστηριότητα στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η χώρα μας, λόγω της προνομιακής γεωγραφικής της θέσης, διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα logistics και θα μπορούσαν οι επιχειρήσεις του κλάδου να επεκταθούν στην ευρωπαϊκή αγορά.

Επίσης, δεν υπάρχει πρόβλεψη χρηματοδότησης και τεχνικής βοήθειας των νέων επιχειρήσεων του κλάδου (όχι μόνο νέων ηλικιακά επιχειρηματιών) που θέλουν να κατοχυρώσουν κάποια πατέντα, στον ευρύτερο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου, στον ευρωπαϊκό και στον αμερικανικό οργανισμό κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων.

Προτείνουμε επομένως οι δράσεις τόσο για τη δημιουργία e-shop, όσο και για τη παροχή οικονομικής και τεχνικής βοήθειας για την κατοχύρωση κάποιας πατέντας στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου να μην έχουν χρονικά περιθώρια και να είναι ανοικτές μέχρι το 2013.

Ταυτόχρονα, προτείνουμε να εξεταστεί η δυνατότητα μεταφοράς μη απορροφημένων κονδυλίων, από άλλους τομείς στον τομέα της στήριξης καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων.

Θέμα 2ο) Σε συνέχεια της ανωτέρω πρότασης προτείνουμε να αποκτήσει η Περιφέρεια το δικαίωμα διαχειρίσεως κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Μικροχρηματοδοτήσεων Progress. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να χρηματοδοτεί καινοτόμες δράσεις νεοσύστατων επιχειρήσεων ή πολύ μικρών επιχειρήσεων ή μικρών επιχειρήσεων, όπου το ένα τρίτο των μελών αποτελείται από ανέργους.

Θέμα 3ο) Αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Παγκοσμιοποίησης από τη Ν.Ε.Λ.Ε.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Παγκοσμιοποίησης χρηματοδοτεί, μέχρι το 2013, δράσεις εκπαίδευσης ανέργων. Γι΄ αυτό το λόγο προτείνουμε να ενταχθεί η Ν.Ε.Λ.Ε. και σε προγράμματα για την απορρόφηση πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Παγκοσμιοποίησης.

Θέμα 4ο) Δημιουργία Κέντρου Πληροφόρησης Ιδιωτών για τα τρέχοντα Κοινοτικά Προγράμματα

Λόγω των δαιδαλωδών διαδικασιών και των πολλών δυνατοτήτων χρηματοδότησης δράσεων από διαφόρους κοινοτικούς φορείς, πολλοί ιδιώτες δεν ξέρουν που ακριβώς να αποταθούν για τη χρηματοδότηση κάποιας δράσης. Γι΄ αυτό το λόγο προτείνουμε τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού γραφείου ενημέρωσης των πολιτών, το οποίο θα συγκεντρώνει και θα αναρτά ηλεκτρονικά, όλες τις χρηματοδοτούμενες δράσεις για την Περιφέρεια Αττικής. Ταυτόχρονα, προτείνουμε η διαδικασία να είναι αμφίδρομη και να μπορούν οι ιδιώτες να υποβάλλουν προτάσεις, τόσο για την καλύτερη λειτουργία του ηλεκτρονικού γραφείου, όσο και για προτάσεις και παρεμβάσεις προς τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με εκτίμηση
Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης

Comments