ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ: 17 Ιουνίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 19 Ιουνίου 2010
Την Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2010 στο Αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης πραγματοποιήθηκε από της 10:00 εως 17:00 η ημερίδα «Διαγενεακή Δικαιοσύνη και δημόσια πολιτική στην εποχή της κρίσης»
Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και την Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης με οικοδεσπότες τον κ. Γιάννο Λιβανό, Γενικό Γραμματέα της Νέας Γενιάς και τον κ. Ευθύμιο Μπάκα, Γενικό Γραμματέα Διά Βίου Μάθησης.
Το πρόγραμμα της ημερίδας χωρίστηκε σε τρεις συνεδρίες, συντονιστής των οποίων, ήταν ο δημοσιογράφος Προκόπης Δούκας.
1η Συνεδρία: Η έννοια της διαγενεακής δικαιοσύνης. Η διαγενεακή δικαιοσύνη ως κριτήριο διαμόρφωσης της δημόσιας πολιτικής
2η Συνεδρία: Όψεις διαγενεακών ανισοτήτων και η ανάγκη για μία νέα δίκαιη συμφωνία (New Deal) μεταξύ των γενεών.
3η Συνεδρία: Θεσμοποίηση Διαγενεακής Δικαιοσύνης και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων της νέας γενιάς και των μελλοντικών γενεών
Μεταξύ των προσκεκλημένων, οι οποίοι ανέπτυξαν τις θεματικές των συνεδριών ήταν η κα Άννα Διαμαντοπούλου, Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ο κ. Κρίτων Αρσένης, Βουλευτής Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Πλάτων Τήνιος, Επίκουρος Καθηγητής Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, Αν. Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η κα Éva Tóth Ambrusné, Νομικός Σύμβουλος, Ombudsman for Future Generations η οποία μίλησε για τον θεσμό του «Συνήγορου των Μελλοντικών Γενεών» που λειτουργεί στην Ουγγαρία και πολλοί άλλοι.
Η εκπρόσωπος του Δικτύου Αλληλοβοήθειας εφήβων και νέων "κράτα ΜΕ", κα Αρβανίτη - Πρεβεζάνου Ευγενία, σε ερώτηση μας, για την Διαγενεακή Δικαιοσύνη και τις δημόσιες πολιτικές που πρέπει να εφαρμόζονται, στην σημερινή εποχή της κρίσης που ζούμε, μας είπε ότι:
- "Οι δημόσιες πολιτικές σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, πρέπει να διέπονται από την ύψιστη κοινωνική αξία της Διαγενεακής Δικαιοσύνης , μια αξία που είναι ισοδύναμη με την κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι: Καμία γενιά δεν έχει το δικαίωμα να υποθηκεύει το μέλλον των σημερινών νέων και των επόμενων γενεών. Οι γενιές έχουν το δικαίωμα να ζήσουν σε ένα υγιές, φυσικό και δομημένο περιβάλλον, απαλλαγμένες από δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη που δεν τους αναλογούν, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να πάψει να λειτουργεί, τo έως τώρα, πελατειακό και παρεκτρεπόμενο μοντέλο της"υπόσχεσης".
Χ.Κ.
Comments
Post a Comment