«Προσκυνοχάρτια του 1821» ή «21 Μνημόνια Κατανόησης του 2010»;

«Κάλλιον να μην υπάρχει Έλλην εις τον κόσμον, παρά να ατιμάζει το κατ' εικόνα Θεού και ομοίωσιν, υπάρχων ανδράποδον του αναισθήτου Τούρκου, ενώ επλάσθη από τον Θεόν, Ελεύθερος»
Γ΄ Εθνοσυνέλευσις, Τροιζήνα, 5 Μαΐου 1827
«Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους».
Μ' αυτήν την αγέρωχη φράση «επικήρυξε» ο Κολοκοτρώνης τους κιοτήδες που υπέγραφαν προσκυνοχάρτια, δηλώσεις υποταγής στον Ιμπραήμ πασά. Μεταξύ αυτών των προδοτών και ο γνωστός Νενέκος Δημήτριος, τον οποίο, κατόπιν προτροπής του Γέρου του Μοριά, σκότωσε ο αγωνιστής Σαγιάς.

«21 Μνημόνια Κατανόησης» δηλαδή «Προσκυνοχάρτια», υπογράφτηκαν, με την εν χορδαίς και τυμπάνοις, την εκστρατεία του Ερντογάν «πασά», ώστε η ιστορία να μη λέγει τ' αληθή*, αλλά τα ευχάριστα.
Και ποια ευχάριστα μπορεί να λέει, η συμφωνία της ημέτερης διαβιουπουργού και της αντίστοιχης Τουρκάλας, με σκοπό την «απάλυνση» των σχολικών βιβλίων, έτσι ώστε να εξοβελιστούν γεγονότα που διχάζουν τους δυο προαιωνίως φίλους λαούς;
Ας φανταστούμε κάποιες πιθανές ιστορικές θωπείες και «πλαστικές επεμβάσεις» στα βιβλία ιστορίας, όπως:
- Η Έξοδος του Μεσολογγίου, δεν θα είναι παρά ένας «συνωστισμός» των ηρωικών λειψάνων στις πύλες της ιερής πόλης;
- Η σφαγή στη Χίο, τα ανήκουστα εγκλήματα που ερήμωσαν το ανθηρό νησί, θα μετονομαστούν σε «παράπλευρες απώλειες» ή «προληπτικές επιχειρήσεις» του τουρκικού στόλου;
- Ως εφεύρημα εθνικιστών, οι οποίοι ήταν κυρίως ποντιακής καταγωγής και έδωσαν βάση στις «μωρολογίες» των παππούδων τους,δεν θεωρείτε ότι υπήρξε οποιαδήποτε Γενοκτονία Ποντίων.
Και αφού εφαρμοστούν οι υποδείξεις που περιέχουν τα «μνημόνια - προσκυνοχάρτια», θα επιτύχει η Τουρκιά τον σημαντικότερο στόχο της: την Γενοκτονία της μνήμης.
Ύστερα έπονται οι αποβάσεις, εφόσον κανείς δεν θα θυμάται για ποιο λόγο να υπερασπιστεί και να θυσιαστεί κάτι κατσάβραχα στο Αιγαίο.

Υπάρχει, όμως, ένα θέμα εδώ. Παρέλειψε η διαβιουπουργός, πρώην εθνικής, Παιδείας, να πληροφορήσει την «απέναντι», ότι ήδη στα σχολικά μας βιβλία εφαρμόζουμε το δόγμα της ελληνοτουρκικής φιλίας τους. Προς τι τα τυμπανοκρουστικώς αναγγελθέντα μνημόνια, όταν τα βιβλία που κρατούν στα χέρια οι μαθητές μας, είναι «ξεθωριασμένα», λογοκριμένα από δυσάρεστες για τους φίλους μας αναφορές; Τα προσκυνοχάρτια απλώς επισημοποίησαν ένα τετελεσμένο γεγονός.

Παραδείγματα για του λόγου το αληθές.
«Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων Α΄ και Β΄ Δημοτικού», σελ. 28.
Κείμενο με τίτλο «Ο αγωνιστής με την πένα». Αφιέρωμα στην Επανάσταση του '21.
Στις δυόμισι σελίδες που καταλαμβάνει το κείμενο, ο μικρός μαθητής διαβάζει για ήρωες, για λευτεριά, για τον Σολωμό, ένα πράγμα όμως δεν αντικρίζει γραμμένο:
Ότι επαναστατήσαμε κατά των Τούρκων. Σε ποιους είμαστε σκλαβωμένοι, ποιους πολέμησε ο Ανδρούτσος ή ο Μπότσαρης αυτό αποσιωπάται.
Ο μαθητής μπορεί να υποθέσει ότι ήταν Ινδιάνοι.

Βιβλίο γλώσσας Στ΄ Δημοτικού. Σελίδα 105.
Περιέχεται ο περίφημος λόγος του Κολοκοτρώνη στους μαθητές των Αθηνών, το 1838.
Λέει ο ήρωας: «Οι παλαιοί Έλληνες, οι πρόγονοί μας, έπεσαν εις την διχόνοιαν και ετρώγονταν μεταξύ τους, και έτσι έλαβαν καιρό πρώτα οι Ρωμαίοι, έπειτα άλλοι βάρβαροι και τους υπόταξαν. Ύστερα ήλθαν οι Μουσουλμάνοι».
Και συνεχίζει το βιβλίο: «Οι έμποροι και οι προκομμένοι.» κλπ.

Και έτσι φτάνουμε στην ρεπούσειο σύλληψη περί «θαυμαστής τάξης» την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Μετά όμως την λέξη «Μουσουλμάνοι» ο στρατηγός αναφέρει κάποια άλλα πράγματα, τα οποία προφανώς λογοκρίθηκαν ως εθνικιστικά, απάδοντα στο πνεύμα των μνημονίων. Διαβάζω από τον Τερτσέτη το οχληρό απόσπασμα: «Και έκαμαν ότι ημπορούσαν διά να αλλάξη ο λαός την πίστην του. Έκοψαν γλώσσες εις πολλούς ανθρώπους, αλλ' εστάθη αδύνατο να το κατορθώσουν. Τον ένα έκοπταν, ο άλλος τον Σταυρόν του έκαμε».

* αληθή σημαίνει αυτά που δεν καταπίνει η λήθη


'Ετσι, η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε ΕΝΤΥΠΩΣΗ όταν είπε ότι:
- «Δεν υπογράψαμε αυτές τις συμφωνίες για να καταλάβουμε τα νησιά του Αιγαίου. Σχεδιάζουμε το κοινό μας πεπρωμένο, το κοινό μας μέλλον!»
Οι συμφωνίες και τα μνημόνια που υπογράφτηκαν στην επίσκεψη Ερντογάν
Από 17 υπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, επισφραγίστηκε η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , με τον έλληνα ομόλογό του Γ. Α. Παπανδρέου υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη του Συμβουλίου, στην Αθήνα.
ΑΡΣΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΕΜΠΟΡΙΟΥ? ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ? ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ και την ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ?
ΠΡΟΘΕΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ? ΛΙΜΑΝΙ ΕΠΑΝΕΙΣΔΟΧΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ?
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΘΕΩΡΗΣΗΣ ειδικων τουρκικων διαβατηριων? ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΚΙΝΕΖΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ?
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ των Μ.Μ.Ε.? ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ? ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
Ό,τι αφορά τις Εξωτερικές Σχέσεις ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου υπέγραψε με τον έλληνα αναπληρωτή Υπουργό των Εξωτερικών Δ. Δρούτσα
*την Κοινή Πολιτική Διακήρυξη για την σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας,
*το Πρωτόκολλο για τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χώρων,
*την Συμφωνία σχετικά με την επικερδή απασχόληση των εξαρτώμενων μελών των διπλωματικών αποστολών και
*την Κοινή Δήλωση για την άρση των περιορισμών που ισχύουν στους μεθοριακούς σταθμούς Καστανέων-Παζαρκουλέ.
Σε ό,τι αφορά τα θέματα Οικονομίας και Εμπορίου, η Υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη υπέγραψε με τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν,
*Μνημόνιο Κατανόησης για την προώθηση της συνεργασίας σε θέματα επενδύσεων μεταξύ Invest in Greece και τουρκικού Φορέα Προώθησης Επενδύσεων (ISPAT)
και με τον Υπουργό Επικρατείας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν υπέγραψε
*Κοινή Διακήρυξη για την προώθηση της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας.
Στα θέματα Περιβάλλοντος η Υπουργός Περιβάλλοντος και ο ομόλογός της Βεϊσέλ Ερογλου υπέγραψαν
*Κοινή Διακήρυξη συνεργασίας και Μνημόνιο Κατανόησης για θέματα προστασίας δασών.
Στον τομέα της Ενέργειας η κυρία Μπιρμπίλη συζήτησε με τον υπουργό ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας κ.Τανέρ Γιλντίζ, θέματα διαχείρισης φυσικών πόρων στην ευρύτερη περιοχή και υπέγραψαν
*Μνημόνιο Κατανόησης για την συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.
Στον τομέα της Εκπαίδευσης,της Ερευνας και της Τεχνολογίας η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου υπέγραψε με τον Υπουργό Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς
*Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των δύο υπουργείων, καθώς και μεταξύ των αρμόδιων για τη συνεργασία σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας του ελληνικού υπουργείου Παιδείας και του Συμβουλίου Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας -ΤUBITAK.
Επίσης η κυρία Διαμαντοπούλου υπέγραψε με την ομόλογό της κυρία Νιμέτ Τσουμπουκτσού
*Κοινή Διακήρυξη για τη συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας στον τομέα της εκπαίδευσης.
Στον τομέα των Μεταφορών υπογράφτηκαν από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα και τον ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ,
*Μνημόνιο Προθέσεων για την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών και συνδυασμένων μεταφορών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, Κοινή Διακήρυξη στους τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής, Επικοινωνιών και των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, καθώς και
*Κοινή Διακήρυξη για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα των οδικών μεταφορών.
Στον τομέα των Εσωτερικών Υποθέσεων και της Προστασίας του Πολίτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο υπουργός εσωτερικών της Τουρκίας Μπεσίρ Αταλάι συζήτησαν τη δυνατότητα να προσδιορισθεί κάποιο συγκεκριμένο λιμάνι, μέσω του οποίου θα γίνεται η επανεισδοχή λαθρομεταναστών, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία της επαναπροώθησης και υπέγραψαν
*Κοινή Διακήρυξη επί θεμάτων παράνομης μετανάστευσης, ασύλου, οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών και προστασίας του πολίτη, και *Κοινή Διακήρυξη για την κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης για τους κατόχους τουρκικών ειδικών διαβατηρίων.
Οι υπουργοί Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και Ερτουγκρούλ Γκιουνάι συζήτησαν τη δυνατότητα προσέλκυσης τουριστών απο την Κίνα και άλλες χώρες, με κοινό προορισμό και υπέγραψαν
*Κοινή Διακήρυξη συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού και
*Κοινή Διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού.
Ο Διευθυντής Συντάξεως του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Νικόλας Βουλέλης υπέγραψε με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Πρακτορείου ANADOLU Δρ. Χιλμί Μπενγκί
*Πρωτόκολλο συνεργασίας των δύο κρατικών ειδησεογραφικών πρακτορείων.
Επιπλέον υπογράφτηκε απο τον Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΛΟΤ κ. Ζακολίκο και τον Πρόεδρο TSE Ταχίρ Μπουγιουκέλ Βατσιγκίλ,
*Μνημόνιο Κατανόησης για την Τεχνική Συνεργασία μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης - ΕΛΟΤ και του αντίστοιχου τουρκικού οργανισμού TSE.
Η Ελληνική Ενωση Τραπεζών εκπροσωπούμενη απο τον Γ.Γ. κ. Γκόρτσο και η Τουρκική πλευρά από τον Εκρεμ Κεσκίν υπέγραψε
*Μνημόνιο Κατανόησης για τη συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και την Ενωσης Τουρκικών Τραπεζών (Banks Association of Turkey).

ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=331706&ct=32&dt=14%2F05%2F2010#ixzz0pRACLKzV

Comments