20 Ιουνίου 2010: Οικολογικές Γειτονιές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στην προσπάθεια για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα που αφορούν την βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη και ανάδειξη βιώσιμων μοντέλων αστικής ανάπτυξης, πραγματοποιήθηκε διημερίδα με θέμα «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ: ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ». Η διημερίδα διοργανώθηκε, την Πέμπτη 17 και την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Γαλλίας - Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών και την Υποστήριξη της ΤΕΔΚΝΑ.

Στα πλαίσια της διοργάνωσης, παρουσιάστηκαν, η ιστορική εξέλιξη του αστικού τοπίου, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη, η βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων και υδατικών πόρων, η βιοκλιματική αρχιτεκτονική, καθώς και ανάλογα παραδείγματα Ευρωπαϊκών πόλεων, που κέρδισαν το στοίχημα της οικολογικής ανάπτυξης, στην ευρωμεσογειακή πραγματικότητα.

Τις θεματικές της διημερίδας ανέπτυξαν εκπρόσωποι, της πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της επιστημονικής/ακαδημαϊκής κοινότητας, των περιβαλλοντικών μ.κ.ο. και κινήσεων πολιτών. Ανάμεσα τους η κα Catherine Suard Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, Πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και Δήμαρχος Αιγάλεω, η κα Ντίνα Μπέη, Υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς, Ευάγγελος Κουκιάσας, Πρόεδρος Δ.Σ. - Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, η κα Μαρία Μαντουβάλου, ομότιμη καθηγήτρια πολεοδομίας ΕΜΠ,  και αρκετοί άλλοι.
Ως εκπρόσωπος του "κράτα ΜΕ", παρεβρέθη, η Πρόεδρος του Δικτύου νέων και εφήβων, κα Αρβανίτη - Πρεβεζάνου Ευγενία, η οποία και αντέλλαξε απόψεις με αρκετούς από τους παρευρισκόμενους.
Υπό το πρίσμα δε, της ανάγκης προσαρμογής -ιδιαίτερα των μεσογειακών πόλεων- στις κλιματικές αλλαγές, θεωρήθηκε απαραίτητη η κινητοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ διαπιστώθηκε η ανάγκη να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια δημιουργίας οικολογικών γειτονιών και σταδιακής μεταμόρφωσης των αστικών ιστών μας, σε βιώσιμα μοντέλα,  πρότυπα από άλλες πετυχημένες ευρωπαϊκές πόλεις.

* Δημήτρης Καλογερόπουλος, Πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ (Τοπική Ένωση Δήμων & Κοινοτήτων Νομού Αττικής, Δήμαρχος Αιγάλεω)
* Ντίνα Μπέη, Υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς, Συνεργασία των 12 Φορέων για το Περιβάλλον, Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
* Catherine Suard: Σύμβουλος συνεργασίας και πολιτιστικής δράσης της Πρεσβείας, της Γαλλίας και Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών
 * Ευάγγελος Κουκιάσας, Πρόεδρος Δ.Σ. - Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
* Μαρία Μαντουβάλου, ομότιμη καθηγήτρια πολεοδομίας ΕΜΠ, συντονίστρια του ΟΡΣΑ

Comments